Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο
Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των επενδύσεων, καθώς, η πρωτόγνωρη αυτή κρίση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει δραματικά τα επενδυτικά πλάνα που υπάρχουν για τη χώρα μας, όπως και την πρόοδρο των ιδιωτικοποιήσεων.

Αναμφισβήτητα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που συνομιλούν με ξένα funds και επενδυτές, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη έχουν «παγώσει», ωσότου το βαρύ σύννεφο του κορωνοϊού απομακρυνθεί από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, να συμβεί διαφορετικά, δεδομένου ότι τα αεροπορικά ταξίδια, τα συνέδρια και τα μεγάλα επενδυτικά φόρα έχουν αναβληθεί μέχρι νεοτέρας. Το ερώτημα όμως, είναι κατά πόσο η – κατά πάσα πιθανότητα – πρόσκαιρη αυτή κατάρρευση της κανονικότητας εντός και εκτός Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας.

Τα θεμελιώδη

Αν και η κρίση λόγω του νέου κορωνοϊού δεν έχει (ιστορικό) προηγούμενο, ειδικοί αναφέρουν στο Economix.gr ότι αυτό που, παραδοσιακά, λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές, διεθνώς, είναι τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές της οικονομίας. Τα θεμελιώδη μεγέθη (ανεργία, δημοσιονομικοί δείκτες) και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας ξένους επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία-προτού πάρει μεγάλες διαστάσεις η κρίση λόγω Covid-19- της έκδοσης του Μαρτίου του μηνιαίου περιοδικού Wirtschaft του Επιμελητηρίου Μονάχου και Άνω Βαυαρίας. Σύμφωνα με το άρθρο, η Ελλάδα προσφέρει αξιόλογες ευκαιρίες  στους τομείς του τουρισμού, των logistics και των κεφαλαιουχικών αγαθών, με το Επιμελητήριο Μονάχου, να λαμβάνει, το τελευταίο διάστημα, μεγάλο αριθμό αιτημάτων από βαυαρικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Κατά πόσο όμως, θα ανατρέψει ο κορωνοϊός το επενδυτικό πλάνο των ξένων επιχειρήσεων για τη χώρα μας; Οι επαΐοντες αναφέρουν ότι αυτό μέλλει να φανεί, σε πρώτη φάση, από τα μέτρα ενίσχυσης που θα λάβει η Κομισιόν συνολικά για τα κράτη-μέλη. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα μας, εφόσον δημοσιονομικά παραμείνει υγιής, σύμφωνα με τους ίδιους, εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί επενδυτικό προορισμό. Κι αυτό επειδή οι αποτιμήσεις στην αγορά ακινήτων θα παραμείνουν χαμηλές, η Ελλάδα θα διατηρήσει το κεντρικό ρόλο της ως διαμετακομιστικό κέντρο, ενώ η ενέργεια-κυρίως οι Ανανεώσιμες Πηγές- θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος

Οι εκτιμήσεις βέβαια, αυτές, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος ή όταν έρθει η ώρα να κατατεθεί δεσμευτικό ενδιαφέρον για ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, όπου ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εταιρείες από χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, στη διαδικασία πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών ενδιαφέρον έχουν υποβάλει η China Resources Gas, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου και η Italgas, που είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία. Το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών παραμένει ζεστό για το διαγωνισμό, αλλά λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, οι τελικές αποφάσεις -που θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν συναντήσεων με τους εκπροσώπους των δύο εταιριών- θα χρειαστεί να μετατεθούν χρονικά.

Επίσης, στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η κινεζική State Grid που συμμετέχει με 24% στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και η ιταλική Terna ενδιαφέρονται να λάβουν χώρα στο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, μέχρι να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, τελικές αποφάσεις δεν θα είναι δυνατόν να ληφθούν.

Ακόμη, για την πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννιά σχήματα, μεταξύ των οποίων η ισπανική Ferrovial και η κινεζική -ως μέλος κοινοπραξίας – Chengdong Investment Corporation.

Συνολικά, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων – από όπου επιδιώκεται να αντληθούν έσοδα 2,4 δις ευρώ – εκτός από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του 30% του αεροδρομίου Αθήνας, το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει την παραχώρηση τουριστικών και περιφερειακών λιμένων, την πώληση του 35,5% της Ελληνικά Πετρέλαια – της οποίας η τιμή έχει υποχωρήσει λόγω κορωνοϊού αλλά και της διεθνούς κρίσης τιμών στα ενεργειακά αγαθά κατά περίπου 50% από τα περυσινά υψηλά επίπεδα – και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που τοποθετείται για τον Σεπτέμβριο.

Με άλλα λόγια το καλό σενάριο προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και την αναπόφευκτη επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης αποκρατικοποιήσεων όταν η κρίση παρέλθει. Το κακό σενάριο προβλέπει την απόσυρση του ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτές για τα ελληνικά assets, καθώς θα προέχει η διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Στους επιμέρους επενδυτικούς τομείς, φαίνεται ότι ο τουρισμός αρχικά και η αγορά ακινήτων στη συνέχεια – πιθανότατα – θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι λόγω κορωνοϊού (αλλά όχι μόνον…), ενώ εάν οι απώλειες θα καταστούν, ως ένα βαθμό, διαχειρίσιμες, θα φανεί από το εάν μέχρι το καλοκαίρι η εξάπλωση του Covid-19 περιοριστεί.