Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Η ισχυρή ζήτηση στον οικιστικό τομέα φέρνει νέες πωλήσεις οικοπέδων και ακινήτων αλλά και αύξηση τιμών. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από όσα ανέφερε χτες η διοίκηση της Lamda Development σε αναλυτές, επιβεβαιώνοντας ότι η ζήτηση παραμένει στο «κόκκινο» με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ακόμη και κατά 15- 20% υψηλότερα σε σχέση με 10 μήνες πριν, ενώ μάλλον διαφαίνονται περιθώρια και για περαιτέρω ανατιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 641 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των οικιστικών έργων αλλά και η φιλοσοφία της Lamda να «χτίζει» συμμαχίες και να πουλάει σε τρίτους ώστε να καλύπτεται χρηματοδοτικά και να μειώνει το ρίσκο, οδηγούν την εισηγμένη και σε νέες κινήσεις. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο όμιλος προχώρησε διαδικασία πώλησης σε τρίτους 5 εκτάσεων με δομήσιμη επιφάνεια 50.000 τ.μ. με τιμή 2.000 ευρώ ανά τ.μ., που μεταφράζεται σε 100 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα στα ταμεία του το προσεχές διάστημα. Επίσης, σκοπεύει να βγάλει στην αγορά 2-3 ακόμη εκτάσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς επίσης για οικιστική χρήση. Σε σχέση με τη νέα οικιστική «γειτονιά» Little Athens, περιλαμβάνει πάνω από 1.100 σπίτια και η πρώτη φάση αντιστοιχεί σε 459 διαμερίσματα. Από αυτά, έχουν διατεθεί στο αγοραστικό κοινό 243 διαμερίσματα, περίπου 53% του συνόλου και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 140 διαμερίσματα (58% των διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί στην αγορά), συνολικού ποσού περίπου 19 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda στους επόμενους 12- 18 μήνες θα βγούνε στην αγορά σταδιακά και τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πρώτης φάσης του project.

Ως προς τα Malls, αναμένει διπλασιασμό των EBITDA από τα εμπορικά κέντρα την προσεχή τριετία με την προσθήκη και των δύο νέων στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall, Riviera Gelleria), με το πρώτο τρίμηνο του 2024 να είναι πολύ θετικό για τα υφιστάμενα Malls όπου καταγράφεται επίδοση +9% στις πωλήσεις. Οσον αφορά στο IPO της Lamda Malls στο χρηματιστήριο (που προγραμματίζονταν για φέτος), παραμένει στον σχεδιασμό του ομίλου αλλά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά και δίχως να υποχρεωθεί η Lamda να τα «βάλει» στο ΧΑ με υποτιμημένη αξία λόγω ευρύτερων συνθηκών.