Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέα κίνηση αναδιάρθρωσης προχωρά ο Όμιλος Ελλάκτωρ. Με δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής του για τα ακίνητα, Reds, δρομολογεί την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ αποφάσισε να απευθύνει δεσμευτική πρόταση αγοράς προς την Reggeborgh (και ειδικότερα στην RB Ellaktor Holding B.V.) για την αγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ολλανδική εταιρία στην Reds.

Η RB Ellaktor Holding (RB Holding) η οποία είναι μέτοχος και στον Ελλάκτωρ με ποσοστό 45,1% (ο δεύτερος μεγάλος μέτοχος είναι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη με 29,9%) κατέχει το 38,79% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Reds.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 60,149 εκατ. ευρώ ή 2,70 ευρώ ανά μετοχή.

Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του Ελλάκτωρ το δίκαιο και εύλογο του τιμήματος έχει επιβεβαιωθεί, κατόπιν διενέργειας αποτίμησης των μετοχών της Reds και σύνταξης σχετικής έκθεσης, από τον ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Έχει προηγηθεί η πώληση της Άνεμος στην Motor Oil, της Άκτωρ στην Intrakat και του Smart Park στην Fourlis με αποτέλεσμα, όπως είπε προχθές η διοίκηση του Ελλάκτωρ με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023, η ρευστότητα του Ομίλου να έχει διαμορφωθεί περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η RB Holding αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με τον Ελλάκτωρ για την σύναψη της σύμβασης αγοράς των μετοχών  που κατέχει στην Reds, θα τηρηθεί η διαδικασία των αρ. 99 του ν. 4548/18 που αφορά στη διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη.

Όπως εκτιμάται η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων καθώς η RB Holding έχει αποδεχθεί τη πρόταση.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ αποφάσισε επίσης την αγορά επιπλέον μετοχών της Reds μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην ίδια ανά μετοχή τιμή των 2,70 ευρώ, με σκοπό να αποκτηθεί ποσοστό τουλάχιστον 95%, ή μεγαλύτερο, του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της εταιρίας real estate.

Εφόσον αποκτηθεί ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 95%, η Reds θα εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το ΧΑΑ, συγκαλώντας γενική συνέλευση των μετόχων της προκειμένου να αποφασίσει με πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου, η διαγραφή των μετοχών της κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

H Reds έχει αναλάβει το έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου και βρίσκεται σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Η ανάπτυξη εκτός από την αναβάθμιση της μαρίνας περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματός της (περίπου 210 στρέμματα) με νέες εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχείο).

Στη θυγατρική του Ελλάκτωρ ανήκει έκταση συνολικής επιφάνειας 315.000 τ.μ. στην περιοχή της Κάντζας, του δήμου Παλλήνης (Cambas Project). Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο ακίνητο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Όμιλος εξετάζει την ανάπτυξη κατοικιών.

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ωρίμανσης της έκτασης (345.567 τ.μ.) στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (Project Gournes), η οποία αποκτήθηκε από τη Reds εντός του 2023 από το ΤΑΙΠΕΔ. Το πολεοδομικό καθεστώς έχει εγκριθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος και προβλέπει μεταξύ άλλων, μικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και εμπορικού πάρκου. Επιπρόσθετα στο ακίνητο προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο.