Πηγή Εικόνας: aegeanair.com

Σε μεσομακροπρόθεσμα οφέλη στοχεύει η Aegean μέσω της αγοράς, για 412 χιλ. ευρώ, του 25% της ρουμανικής εταιρίας πτήσεων charter Animawings. Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να ξεπεραστεί η κρίση της μειωμένης ζήτησης για αεροπορικά εισιτήρια λόγω κορωνοϊού, καθώς είναι κοινό μυστικό στην παγκόσμια αγορά αερομεταφορών ότι όσες αεροπορικές καταφέρουν να ξεπεράσουν τη εξωγενή αυτή κρίση, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα. Αυτός φαίνεται ότι είναι ο βασικός λόγος της αγοράς ποσοστού μειοψηφίας στη ρουμανική, σε συνδυασμό με τα έμμεσα οφέλη που θα αντλήσει η αεροπορική από τον εισερχόμενο από τη Ρουμανία τουρισμό.

Ποια είναι η Animawings

Η Animawings ιδρύθηκε το 2019 και…κορωνοϊού επιτρέποντος θα ξεκινήσει πτήσεις, με δύο Airbus A320, τον ερχόμενο Μάιο, συνδέοντας τα έντεκα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ρουμανίας με την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Πρέβεζα, την Τενερίφη την Ισπανία, τη Χουργκάδα της Αιγύπτου και την Αττάλεια και την Αλικαρνασσό της Τουρκίας. Ανήκει στον όμιλο Memento, έναν από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς στη Ρουμανία με τον οποίο η Aegean διαθέτει πολυετή συνεργασία μέσω της διάθεσης πτήσεων charter, όπως ανακοίνωσε χθες, η εισηγμένη. Η Aegean φαίνεται ότι επιδιώκει να καλύψει το κενό των εταιρειών πτήσεων charter στη ρουμανική αγορά, όπου δραστηριοποιείται μία ακόμη εταιρεία, ενώ τα όποια οφέλη σε τζίρο και κέρδη θα φανούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, εάν βέβαια ο κορωνοϊός δεν οδηγήσει σε απότομη προσγείωση και τις ελληνικές αεροπορικές.

Σε κάθε όμως, περίπτωση, τουλάχιστον προτού η επιδημία του Covid-19 επισκιάσει τη διεθνή οικονομία, η ρουμανική τουριστική αγορά ήταν υπολογίσιμη δύναμη για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο από Ρουμανία τουρισμό προς την Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 453,4 εκατ. το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2019 και ήταν αυξημένες κατά 8,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η δαπάνη ανά ταξίδι ανήλθε κατά μέσο όρο σε 348,3 ευρώ το 2019, έναντι 296,7 ευρώ το 2018. Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αφίχθησαν στην Ελλάδα 1.102.300 τουρίστες από την Ρουμανία.

Μένει λοιπόν, να φανούν οι συνέργειες που θα υπάρξουν μεταξύ της Aegean, της Animawings και του ομίλου Memento, με όλα για την ώρα να εξαρτώνται από το εάν και κατά πόσο είναι δυνατόν να ελεγχθεί ο κορωνοϊός