Ο ΟΑΣΘ παρέλαβε τα πρώτα λεωφορεία που παρουσίαζαν βλάβες και επισκευάστηκαν από την ΕΛΒΟ, στο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο διοικήσεις. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL
Ο ΟΑΣΘ παρέλαβε τα πρώτα λεωφορεία που παρουσίαζαν βλάβες και επισκευάστηκαν από την ΕΛΒΟ, στο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο διοικήσεις. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αλλαγή όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΟΣΥ) προχωρά το υπερταμείο, λίγες ημέρες μετά την αντικατάσταση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΑ

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο economix, μέσα στην ημέρα θα συγκληθεί εκτάκτως η γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας, προκειμένου να ανακοινωθούν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. 

Τα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθύνοντος συμβούλου του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο εφεξής θα έχει επτά μέλη, θα αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Αγιάσογλου. 

Ο κ. Αγιάσογλου έχει διατελέσει επί κυβέρνησης Σαμαρά διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), ενώ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή τον Μάρτιο του 2009 είχε τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας τους περασμένους μήνες ο Σάκης Ιωαννίδης, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος στις εκλογές του 2019 με τη Νέα Δημοκρατία, επρόκειτο να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΟΣΥ. 

Πηγές ωστόσο που παρακολουθούν τη διαδικασία τοποθέτησης νέων διοικήσεων στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας τονίζουν ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες πλέον. 

Όπως ισχύει για όλες τις ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το λεγόμενο υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) τρία από τα επτά νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΣΥ θα συγκροτήσουν την επιτροπή ελέγχου που, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τον έλεγχο των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και την ανεξαρτησία των ορκωτών ελεγκτών οι οποίοι συντάσσουν την εκθέσεις οικονομικών αποτελεσμάτων. 

Η καθυστέρηση στην τοποθέτηση νέων διοικήσεων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι μιλώντας στο economix τονίζουν ότι τα πεπραγμένα του υπερταμείου προβληματίζουν σοβαρά και το Μαξίμου.  

Οι ίδιες πηγές χρεώνουν στη διοίκηση του υπερταμείου ότι δεν προχώρησε εγκαίρως σε αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες, παρά την επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου ΟΑΣΑ και των θυγατρικών του εταιρειών (ΟΣΥ&ΣΤΑΣΥ) τα τελευταία έτη. 

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και η γενική συνέλευση μετόχων της ΣΤΑΣΥ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία χρονολογούνται από το τέλος του 2019, νέος διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ θα είναι ο μηχανικός Νίκος Χαιρέτας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ο επίσης μηχανικός, Χάρης Δαμάσκος. 

Με την τοποθέτηση των νέων διοικήσεων θα τεθεί σε εφαρμογή και η αναθεωρημένη πολιτική αποδοχών στις δύο ΔΕΚΟ (ΟΣΥ&ΣΤΑΣΥ). Οι χαμηλές μεικτές αποδοχές ύψους 55.000 ευρώ ετησίως αποτέλεσαν σημαντικό εμπόδιο στην εξεύρεση στελεχών στις ΔΕΚΟ. 

Το ύψος των αποδοχών για τα εκτελεστικά στελέχη μη εισηγμένων ΔΕΚΟ άλλαξε με τον αναπτυξιακό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση στο τέλος του περασμένου έτους. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι αποδοχές με τις οποίες αμείβονται οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες ή οι εντεταλμένοι σύμβουλοι των δημοσίων επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους που εποπτεύονται από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δύναται να ανέλθουν στο 90% των αμοιβών που λαμβάνουν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, οι δικαστικοί λειτουργοί και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο όριο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών για τα στελέχη αυτά διαμορφώνεται στο ποσό των 7.483 ευρώ το μήνα από 4.600 ευρώ, δεδομένου ότι ο μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου ανέρχεται σε 8.314 ευρώ.

Το ακριβές ύψος των αποδοχών αποφασίζεται από το μέτοχο των κρατικών εταιρειών, δηλαδή το υπερταμείο, μετά από συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης.