επαγγελματικά ακίνητα - Μαρούσι
Το κτήριο της ΑΕΕΑΠ στις οδούς Αλαμάνας 1 & Δελφών, Μαρούσι.
επαγγελματικά ακίνητα - Μαρούσι
Το κτήριο της ΑΕΕΑΠ στις οδούς Αλαμάνας 1 & Δελφών, Μαρούσι.
Πηγή Εικόνας: Briq properties

Ανεβαίνει ο …υδράργυρος στην αγορά γραφείων μετά την πώληση των 4 ακινήτων  της Prodea ΑΕΕΑΠ  στο Fund Greco Real Estate που, να σημειωθεί, διαχειρίζεται η εταιρεία Dromeus Capital Group των κ.κ Ρισβά και Αδαμόπουλου.

Το, κατά 25% υψηλότερο τίμημα, που καταβλήθηκε στην πωλήτρια εταιρεία, σε σχέση με το κόστος, αλλάζει άρδην τα δεδομένα της αγοράς ακινήτων που προορίζονται για επαγγελματική χρήση.

Διαβάστε εδώ: Το…σπριντ της Dromeus στην ελληνική αγορά ακινήτων

Στελέχη της κτηματαγοράς λένε ότι τα «φιλέτα» επαγγελματικά ακίνητα θα εισέλθουν σε τροχιά απογείωσης σε ότι αφορά τις τιμές τους, διότι οι αγοραστές και κυρίως Funds βρίσκουν εύκολα χρηματοδότηση, που τους επιτρέπει να  γίνονται πιο  επιθετικοί, ανεβάζοντας το τίμημα.

Τα αρνητικά επιτόκια σε αρκετές περιπτώσεις κρατικών ομολόγων και των μηδενικών επιτοκίων των καταθέσεων, οδηγούν αρκετά ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες, διεκδικώντας καλύτερες επιδόσεις για τα αποθεματικά των Ταμείων τους.

Αρκετά Ασφαλιστικά Ταμεία είναι πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν Funds που τους διασφαλίζουν αποδόσεις άνω του 5%.

Η εταιρεία Dromeus Capital Group κέρδισε στο νήμα το διαγωνισμό, καθώς και άλλες οι υποψηφιότητες ήταν αρκετά ισχυρές κι έτσι, όλα κρίθηκαν στην χρηματοδότηση που είχαν εξασφαλίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ιδιοκτήτης των ακινήτων είχε καταθέσει 2 εκατ. ευρώ περισσότερα από τη δεύτερη υποψηφιότητα, μειώνοντας την απόδοση της επένδυσης στα επίπεδα του 6%, ενώ οι δύο άλλες υποψηφιότητες αναζητούσαν αποδόσεις λίγο ψηλότερα από το 7%.

Η μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά μεταφράζεται από 2 έως 3 εκατ. ευρώ για τις άλλες δύο υποψηφιότητες, που, με τη λήξη του διαγωνισμού, κατανόησαν ότι το «παιχνίδι» δεν είναι καθόλου εύκολο και, πρωτίστως, ότι ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος για τα επαγγελματικά ακίνητα.

Η παρουσία των ξένων επενδυτών προετοιμάζει τα έδαφος για υψηλότερα μισθώματα στα επαγγελματικά ακίνητα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς φαίνονται πρόθυμοι να δώσουν κάτι παραπάνω για να κατοχυρώσουν το ακίνητο, θυσιάζοντας εν μέρει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Έμπειρο στέλεχος της κτηματαγοράς υποστηρίζει ότι τα μισθώματα ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα και επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον πιο εμπορικό δρόμο την Ερμού, που τα ενοίκια πλέον κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα, στην περιφέρεια και, συγκεκριμένα στην περιοχή της Γλυφάδας και της Κηφισιάς, τα μισθώματα παραμένουν καθηλωμένα στην εποχή της οικονομικής  κρίσης.  

Το Deal της Prodea με τη Dromeus Capital Group, με το τίμημα που κατέβαλε και, συγκεκριμένα 93 εκατ. ευρώ, διαμορφώνει θετικό κλίμα και για τις τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα τους είναι σε ακίνητα τα οποία, σταδιακά, αποτιμώνται σε υψηλότερες αξίες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.