Πειραιώς 74-76 - Dromeus
Αυτοτελές κτήριο γραφείων, συνολικής επιφανείας 12.443,46 τ.μ.
Πειραιώς 74-76 - Dromeus
Αυτοτελές κτήριο γραφείων, συνολικής επιφανείας 12.443,46 τ.μ.
Πηγή Εικόνας: Google maps

Το ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σχεδίαζε να επενδύσει η Dromeus Capital στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπως είχε κάνει γνωστό ο επικεφαλής της Αχιλλέας Ρίσβας, μέσω του Reuters, το 2018. Ύστερα και από την αγορά, προς 93 εκατ. ευρώ, των τεσσάρων ακινήτων της Prodea, η Dromeus φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο αυτό.

Ποια είναι όμως, η Dromeus Capital που επενδύσει, μέσω του GreCo Fund στην ελληνική κτηματαγορά;

To Dromeus Capital, ψάχνει για ευκαιρίες στην Ελλάδα, ήδη από το 2012, οπότε ίδρυσε το «Dromeus Greek Advantage», ένα hedge fund με επίκεντρο τις επενδύσεις σε ελληνικά assets, όπως ομόλογα, εταιρείες υπό αναδιάρθρωση κτλ.

Πριν από επτά χρόνια, όταν το Dromeus Greek Advantage, ιδρύθηκε, η αγορά ακινήτων κατέρρεε, εμφανίζοντας ιδιαίτερα χαμηλές επενδυτικές προοπτικές.

Γι’ αυτό, ο επικεφαλής της Dromeus, ο κ. Ρίσβας προτιμούσε να βλέπει με το…κιάλι τα ελληνικά ακίνητα, δίνοντας έμφαση σε άλλου είδους τοποθετήσεις. Ωστόσο, από τα μέσα του 2016 που η ελληνική αγορά ακινήτων άρχισε να ανεβάζει στροφές, με αύξηση της ζήτησης και συνακόλουθη αύξηση τιμών, το ελληνικό real estate μπήκε στο στόχαστρο της Dromeus. Έτσι, προχώρησε το 2018 στην ίδρυση του GreCo fund, θέτοντας ως στόχο την επένδυση κεφαλαίων 200 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις

Σήμερα, στο κατώφλι του 2020, η Dromeus, μέσω του GreCo fund, έχει πετύχει, κάνοντας ένα…σπρίντ, να επενδύσει ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ στα ελληνικά ακίνητα. Βασικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε το deal για τα τέσσερα ακίνητα της Prodea Investments που «έκλεισε» στα 93 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών να διαμορφώνεται σε 74 εκατ. ευρώ. Ποιες αγορές έχουν προηγηθεί;

Η απόκτηση προς 26 εκατ. ευρώ, δύο ακινήτων της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Πρόκειται για συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων που βρίσκεται στην Λεωφόρο Κηφισίας 66 στο Μαρούσι που μισθώνει η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind. Το ακίνητο αποτελείται από δύο επιμέρους κτήρια συνολικής επιφανείας 8.334 τμ και από 4 υπόγεια συνολικής επιφανείας 25.200 τμ με 812 θέσεις στάθμευσης. Όπως και για οριζόντια ιδιοκτησία γραφειακών χώρων 4ου ορόφου επιφάνειας 921 τμ και 19 θέσεις στάθμευσης στο Β’ και Γ υπόγειο, που βρίσκεται στην οδό Θεοφάνους 4 στην Αθήνα, με προβολή στην συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Λ. Κηφισίας. Η τελευταία αγοράστηκε προς 2,35 εκατ. ευρώ.

Στην λίστα των επενδύσεων της Dromeus ανήκει το κτήριο γραφείων Maroussi Plaza στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι προς περίπου 30 εκατ. ευρώ, το κτήριο που στεγάζει την Astra Zeneca στο Μαρούσι προς περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ είναι κοντά στην ολοκλήρωση της εξαγοράς πέντε ακινήτων από την Bain Capital προς περίπου 25 εκατ. ευρώ.