Χώρος γραφείου
Με εξαίρεση, δηλαδή, την Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Prodea Investments, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate
Χώρος γραφείου
Με εξαίρεση, δηλαδή, την Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Prodea Investments, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate
Πηγή Εικόνας: Photo by trashhand from Pexels

Μπορεί η ζήτηση για την αγορά ακινήτων να έχει αναζωπυρωθεί, αλλά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επικεντρώνεται, κατά βάση, σε ακίνητα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές και συνδέονται με προβληματικές εταιρείες που βρίσκονται σε τροχιά αναδιάρθρωσης. Αυτή είναι η αιτία, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, για την οποία οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων θα ενταθούν, τουλάχιστον, κατά τους επόμενους 12 μήνες. Όπως, αναφέρει έρευνα της εταιρείας συμβούλων PriceWaterhouseCoopers και του φορέα Urban Land Institute, μία μεγάλη κατηγορία επενδυτών ενδιαφέρεται να τοποθετήσει τα κεφάλαιά της στην αγορά χαρτοφυλακίων ακινήτων που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διατίθενται φθηνά.  Οι επενδυτές «ξεσκονίζουν», ως επί το πλείστον, τους πλειστηριασμούς, με στόχο την απόκτηση, σε προνομιακές τιμές, ακινήτων, κυρίως ξενοδοχείων και γραφειακών κτηρίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines, που επενδύει σταθερά σε distressed ακίνητα, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται κοντά στην απόκτηση των ξενοδοχείων Coral και Ερμής, που ανήκουν στον όμιλο Μαμιδάκη. Η φερόμενη ως επικείμενη συναλλαγή θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων του ξενοδοχειακού ομίλου. Την «προσοχή» επενδυτών και funds προσελκύουν και μικρότερα ξενοδοχεία στην Αθήνα, που προγραμματίζεται να εκπλειστηριαστούν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες με επισπεύδουσες συστημικές τράπεζες.

Κεφάλαια προσελκύουν και επαγγελματικά ακίνητα ή οικόπεδα που πωλούνται φθηνά. Μία τέτοιου είδους συναλλαγή αφορά έκταση στη συμβολή της οδού Πειραιώς και της Λεωφόρου Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου που βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο της ξένης εταιρείας Plaza Centers, η οποία σχεδίαζε την κατασκευή εμπορικού κέντρου, εγχείρημα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω γραφειοκρατικών και νομικών προσκομμάτων. Ενδεικτικό της πτωτικής πορείας της ζητούμενης τιμής είναι το γεγονός ότι στο ακίνητο, αρχικά, το 2016, είχε μπει πωλητήριο με τίμημα 4,7 εκατ. ευρώ. Τελικά όμως, άλλαξε χέρια προς 1,05 εκατ. ευρώ, με την ολλανδικών συμφερόντων Ten Brinke να αποκτά το ακίνητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικόπεδο, που είναι 16,1 στρέμματα και 14,8 στρεμ., πριν και μετά τη ρυμοτόμηση, αντίστοιχα, έχει εκτιμηθεί προς 7,6 εκατ. ευρώ, αξία που αναπροσαρμόστηκε σε 10,6 εκατ. ευρώ, βάσει της δήλωσης του φόρου υπεραξίας του Ν.2065/1992.

Η περαιτέρω επιτάχυνση των πλειστηριασμών το 2020, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια στην ελληνική αγορά ακινήτων.