Νίκος Παπαθανάσης
Νίκος Παπαθανάσης
Νίκος Παπαθανάσης
Νίκος Παπαθανάσης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο μόνος σίγουρος δρόμος για να αναστρέψουμε το brain drain είναι να δημιουργήσουμε σοβαρές επενδύσεις και ο εγχώριος επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και ο διεθνής, να έλθει και να πειστεί ότι η Ελλάδα είναι ένας καλός τόπος να βάλει τα λεφτά του», δήλωσε ο αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9» για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Με τα τελευταία νομοθετήματα πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή περίπου το 90% των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση», είπε ο κ. Παπαθανάσης, προσθέτοντας ότι «εκείνο για το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε είναι να ξεκινήσουν μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, έτσι ώστε να σταλεί το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι εδώ και μπορεί πράγματι να υλοποιήσει σύνθετες και πολύπλοκες επενδύσεις».

«Αυτό», εξήγησε, «το κάναμε πράξη με το “Ελληνικό”, ένα τόσο εμβληματικό έργο, ύψους 8 δισ ευρώ, που σε οποιοδήποτε κράτος της Ευρώπης θα αντιμετώπιζε δυσκολίες και η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ότι δουλεύει σε μία συχνότητα, ότι όλοι μαζί δουλεύουμε στο να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα» και «αυτό είναι το brand name, μια Ελλάδα σύγχρονη, η οποία στηρίζει την επιχειρηματική κοινότητα να λειτουργήσει και σαφώς να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Σχετικά με τις επισκέψεις που πραγματοποιεί σε βιομηχανικές περιοχές στην Ελλάδα ο υφυπουργός ανέφερε ότι «προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και γενικά είμαστε στο πλευρό όλης της βιομηχανικής κοινότητας της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά την εικόνα για τη χώρα στο εξωτερικό παρατήρησε ότι «έχουν αρχίσει πλέον να μιλούν με πολύ θετικά λόγια για την Ελλάδα, έχουν αρχίσει να λένε ότι η Ελλάδα είναι πιο γρήγορη σε αδειοδοτικές διαδικασίες και αρχίζουν και συγκρίνουν και με άλλες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Θεωρώ ότι υπάρχει μία στροφή στην εγχώρια -με την έννοια την ευρωπαϊκή- βιομηχανία των μεγάλων χωρών της Γερμανίας, της Γαλλίας, θέλουν να ενισχύσουν τη βιομηχανία όλων των χωρών, ακριβώς διότι λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ασίας και Αμερικής θεωρούν ότι πρέπει να ενισχυθεί η βιομηχανία μας. Σαφώς με όλο αυτό το πρόγραμμα της εξάλειψης του λιγνίτη πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα στραφεί στην ουδέτερη περιβαλλοντικά λειτουργία, κάτι το οποίο δεν μπορεί να το κάνει για παράδειγμα η Ασία. Επομένως η στροφή αυτή είναι καλή, κρίσιμη για εμάς, πρέπει να πιάσουμε αυτό το κύμα, πρέπει να είμαστε δυνατοί, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη βιομηχανία», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι με τις αλλαγές που προβλέπει στους συντελεστές «η Ελλάδα αποκτά μια ελκυστικότητα […], ενώ με άλλες διατάξεις πλούσια άτομα από όλον τον κόσμο μπορούν να μεταφέρουν το εισόδημά τους στην Ελλάδα […] έχουμε κάνει και πιο εύκολη την golden visa και σαφώς στρεφόμαστε στο να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στην περιφέρεια, διότι αυτό θα δώσει μεγαλύτερη επενδυτική κινητικότητα και στην κτηματαγορά της περιφέρειας».