Οικοδομική δραστηριότητα: Άλμα 432,8% στην Αττική
Ανέγερση οικοδομής
Οικοδομική δραστηριότητα: Άλμα 432,8% στην Αττική
Ανέγερση οικοδομής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνδυνος να μπλοκαριστουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για την προσεχή τριετία, όπως ανακύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι διαρροές έχουν προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο έχει επενδύσει τα μέγιστα στο μέτρο για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η Κομισιόν, μέσα από την έκθεσή της που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι το μέτρο πιθανόν να αυξήσει το μερίδιο της «μαύρης» οικονομίας και θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα, καθώς πρόκειται για φόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβερνητική απόφαση δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.

Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει πάρει θέση στο ζήτημα, καθώς περιμένει την επίσημη έκθεση για να τοποθετηθεί. Πάντως, στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει μια προεργασία, αναζητώντας επιχειρήματα για να διατηρήσει την αρχική της απόφαση για αναστολή του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση, πιθανότητα, θα επιμείνει στην υλοποίηση του μέτρου. Αρχικά, θα αναζητηθεί ένας συμβιβασμός, ο οποίος όμως δεν πρόκειται να ακυρώσει τα σχέδια της για την οικοδομή. Δεν αποκλείεται, ακόμη  να αποδεχθεί τη διαδικασία και να οδηγηθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η διαδικασία απαιτεί χρόνο μέχρι να φτάσει η Ελλάδα να καταδικαστεί για την απόφαση της. Πιθανόν, να χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος  απ’ αυτόν που θα ισχύει η αναστολή του ΦΠΑ για τις νεόδμητες οικοδομές. Τέλος, να σημειωθεί ότι η διάταξη περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο από την περασμένη Παρασκευή, τέθηκε σε διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση και στη συνέχεια προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.