Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προβληματισμό τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο έχουν δημιουργήσει καταγγελίες ιδιοκτήτων που σχετίζονται με τράπεζες και τον Φορέα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από όσα αναφέρουν πολίτες, οι τράπεζες για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια εισπράττουν από τους δανειολήπτες το τέλος των 35 ευρώ ως έξοδα φακέλου, χωρίς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις να το αποδίδουν στο Κτηματολόγιο.  Παράλληλα, δεν δηλώνουν εμπρόθεσμα στον Φορέα τα δικαιώματα εμπράγματης ασφάλειας (προσημειώσεις, υποθήκες κ.λπ.) που τους αναλογούν, με σκοπό να μην πληρώσουν τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα, αφού στην περίπτωση που δηλώσουν τα δικαιώματα αυτά μετά την έναρξη λειτουργίας των εκάστοτε κτηματολογικών γραφείων, το γλυτώνουν. Την ίδια στιγμή, τα funds που αγοράζουν μαζικά στεγαστικά δάνεια από τα funds, δεν καταβάλλουν τα ανάλογα τέλη στο Κτηματολόγιο, καθώς βάσει (προ εξαετίας) νόμου απαλλάσσονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που έχει χορηγηθεί ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο υπόχρεος για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι τόσο ο ιδιοκτήτης για το δικαίωμα της κυριότητος του όσο και η δανείστρια τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας (υποθήκη, προσημείωση).

Πάντως, όπως αναφέρουν στο economix.gr πηγές από το ΥΠΕΝ, το ζήτημα που είναι ήδη εις γνώσει του, αναμένεται να επιλυθεί σύντομα ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπάρξει διάλογος με τις τράπεζες ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε μαζί με το Κτηματολόγιο τελικά οι ιδιοκτήτες να μην κληθούν να πληρώσουν τα τέλη από τα παλαιά προγράμματα. Μάλιστα, δεν αναμένεται να σταλούν ούτε τα προγραμματισμένα για τις αρχές του έτους «ραβασάκια», ενώ το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει ο Φορέας να «ζητήσει» τα 35 ευρώ, όταν οι πολίτες θα προχωρήσουν σε κάποια δικαιοπραξία.

Υπενθυμίζεται πως για τα παλαιοτέρα χρέη, η προηγούμενη διοίκηση του Κτηματολογίου είχε κάνει σχετικές συζητήσεις με την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου τα ανωτέρω ποσά να εισπραχθούν το επόμενο διάστημα. Όπως είχαν σημειώσει στο economix.gr, για τα προγράμματα του 2008 ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες. Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.

Ο λόγος πάντως που δεν έχουν μέχρι στιγμής εισπραχθεί, είχε αποδοθεί στο γεγονός ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει – φέρνοντας στην πράξη μια σχετική δυσκολία. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αν ο νόμος δεν αλλάξει πρόκειται η είσπραξη να γίνει το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, πρόθεση του Κτηματολογίου ήταν εισπραχθούν και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τα παλαιά προγράμματα 1997 – 1999, κάτι που θα συμβεί πιθανότητα στις αρχές του επόμενου έτους, όπου και θα γίνει η τροποποίηση της ΚΥΑ έτσι ώστε να μην γίνεται η πληρωμή μέσω μετρητών.