ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους, αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην  υποβολή της αίτησης. Από την άλλη πλευρά, σχετικά με τα παλιά προγράμματα (1999-2003) – τέλη δηλαδή που μέχρι σήμερα δεν έχουν χρεωθεί οι πολίτες, το Κτηματολόγιο δεν θα στείλει «ραβασάκια» για να τα εισπράξει όπως αρχικά προγραμματιζόταν αλλά πιθανότατα θα ζητάει τα συγκεκριμένα 35 ευρώ, την ώρα που θα προχωρούν σε κάποια δικαιοπραξία.

Όσον αφορά τα πρόστιμα, το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίηση τους παρά το γεγονός πως υπάρχει ο σχετικός νόμος (2308/1995) που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του» εξηγεί η ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής δηλώσεων έχει φτάσει πλέον στο 70% των κατ’ εκτίμηση δηλώσεων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%, που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί και παλαιότερα από τη διοίκηση του Κτηματολογίου και που έχει να κάνει και με τις συμβάσεις με τους αναδόχους.

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο, τα πράγματα πήγαν επίσης πολύ θετικά, καθώς ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Το ποσοστό συλλογής ξεπέρασε έχει ξεπεράσει τον Οκτώβριο το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες 31 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας και εδώ τον συμβατικό στόχο του 55%.

Συνολικά για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατομμύρια συνολικά δικαιώματα:

–    Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.

–     Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.

–   Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.

–     Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες που έχουν δικαστικές εμπλοκές τα ανάδοχα σχήματα.

–  800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Την ίδια ώρα, μπορεί να ισχύει η άτυπη πίστωση χρόνου μέχρι να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα, ωστόσο η κάθε περιοχή που τρέχει κτηματογράφηση έχει και την ημερομηνία της. Ειδικότερα, στις 29 Νοεμβρίου λήγει η σχετική προθεσμία για τις Περιφερειακές Ενότητες: Καστοριάς – Φλώρινας, Μαγνησίας – Σποράδες (υπόλοιπο), Εύβοιας, Αχαΐας, Μεσσηνίας,  Λακωνίας,  Αργολίδας – Κορινθίας, Σάμου – Χίου – Ικαρίας και Αιγίου.

Παράλληλα, 18 Δεκεμβρίου λήγουν οι προθεσμίες για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, ενώ 2 Ιανουαρίου 2020 λήγει η Λήμνος και η Λέσβος και 22 Ιανουαρίου η Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και της νέας ηγεσίας του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι «τα προβλήματα λειτουργίας να επιλυθούν και παράλληλα να προχωρήσουμε σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις και σε κάποιες νομοθετικές βελτιώσεις για να μπορέσει το Κτηματολόγιο να ανταποκριθεί στις επόμενες κρίσιμες φάσεις ολοκλήρωσης του μειώνοντας δραστικά τους χρόνους και την ταλαιπωρία των πολιτών».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε τρεις δέσμες μέτρων:

Πρώτον, άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου, στην άμεση στελέχωση του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται άμεση η επιστροφή των δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της αχρείαστης αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου καθώς και η πρόσληψη όσων υπαλλήλων χρειαστούν, μέσω ΑΣΕΠ φυσικά και σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για την στελέχωση των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων του Φορέα.

Δεύτερον, «πάμε σε εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο».

Τρίτον, «προχωρούμε σε παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες, όπως μηχανικούς και δικηγόρους για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Δρομολογείται για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».