Βιολογικός καθαρισμός - Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στην Ελβετία
Βιολογικός καθαρισμός - Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στην Ελβετία
Πηγή Εικόνας: kubinger / Pixabay

Την άμεση δημοπράτηση δύο έργων αποχέτευσης στην Αττική, αξίας 399 εκατ. ευρώ, επιδιώκει η ΕΥΔΑΠ, η οποία για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο λόγος για τα έργα «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών» προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ και «συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών», προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο ΕΣΠΑ – ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020.

Η ΕΥΔΑΠ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Χαράλαμπο Σαχίνη και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον Αναστάσιο Τόσιο προγραμματίζει να προχωρήσει στη συμβασιοποίηση των δύο αυτών έργων έως το τέλος του 2020. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι τα δύο αυτά έργα δεν θα ολοκληρωθούν μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Πάντως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας, έργο ύψους 280 εκατ. ευρώ για το οποίο έχουν υποβάλει προσφορές οι Άκτωρ – ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ – Τέρνα και Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος.

Συνολικά, η ΕΥΔΑΠ δρομολογεί έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης (πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον) ακαθάρτων περιοχής Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας, με προϋπολογισμό 9,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει το αντίστοιχο έργο της Παλλήνης, όπου υπάρχει προσωρινός μειοδότης, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται  αυτό στο Σαρωνικό με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

Χθες, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους οι επικεφαλής της εταιρείας κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των λογαριασμών ύδρευσης, ενώ σχετικά με τη σύμβαση για το ακατέργαστο νερό, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο. Να σημειώσουμε ότι για την προμήθεια του ακατέργαστου νερού – του ύδατος που έρχεται από τα φράγματα πριν φτάσει στα διυλιστήρια – η ΕΥΔΑΠ πληρώνει ένα συγκεκριμένο τίμημα ανά κυβικό μέτρο, το ύψος του οποίου καθορίζει σύμβαση του 1999 μεταξύ Δημοσίου και εταιρείας. Το 2013, ως  μνημονιακό προαπαιτούμενο, εκδόθηκε ΚΥΑ που προέβλεπε τον συμψηφισμό των απαιτήσεων, περίπου 294 εκατ. ευρώ, της εταιρείας από το Δημόσιο με το κόστος του αδιύλιστου νερού. Ωστόσο, η σύμβαση αυτή είναι τώρα σε φάση επανακαθορισμού.

Σχετικά με τα χρέη των δήμων είναι σε πτωτική πορεία και ανέρχονται σε 19,7 εκατ. ευρώ (στοιχεία εξαμήνου), ενώ οι οφειλές ιδιωτών είναι 162 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού. Θα πρέπει όμως, στο Δημόσιο να παραμείνει το 50% συν μία μετοχή της εταιρείας, βάσει παλαιότερης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.