Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Πηγή Εικόνας: U.S. Air Force

Σε τρεις βασικές γραμμές κινείται η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου Ελλάκτωρ, όπως προκύπτει από όσα ανέφερε, χθες, στην τηλεδιάσκεψη, για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.

Ποιες είναι αυτές;

Η αναδιάρθρωση της Άκτωρ μέσω κατάρτισης νέων οργανογραμμάτων και αναδιοργάνωσης τμημάτων (προσφορών, διαχείρισης συμβολαίων, τεχνικό κ.α.), διαδικασία, που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε οι αδελφοί (Δημ. και Αναστ.) Καλλιτσάντση ανέλαβαν τη διοίκηση του ομίλου.  Προς την κατεύθυνση αυτή, ο όμιλος έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στην έγκριση κανονισμού λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, πολιτικής αμοιβών και της επικαιροποίησης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων της  συνολικού ύψους 582,6 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς.

– Η διεκδίκηση νέων συγχρηματοδοτούμενων και δημόσιων έργων. Το πιο ώριμο από αυτά αφορά, όπως ανέφερε, χθες, ο κ. Καλλιτσάντσης, αφορά την πρώτη φάση της γραμμής 4 του μετρό. Ο διαγωνισμός έχει περάσει στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών με τις κοινοπραξίες  Άκτωρ-Ansaldo-Hitachi-Rail Italy και J&P Άβαξ-Ghella-Alstom να αποτελούν τους βασικούς διεκδικητές του έργου.  Ωστόσο, από εκεί και μετά υπάρχει το…χάος, όπως λένε στην αγορά και αναγνωρίζουν και στην Ελλάκτωρ, καθώς, όπως σημείωσε, χθες ο κ. Καλλιτσάντσης η δημοπράτηση νέων έργων είναι περιορισμένη. Αυτή εξάλλου, είναι και η αιτία για την οποία ο κύκλος εργασιών από την κατασκευή υποχώρησε, σε ποσοστό 23,5%, σε 705,1 εκατ. ευρώ.

Τα απορρίμματα

Η τρίτη γραμμή στρατηγικής της Ελλάκτωρ είναι η διεκδίκηση νέων projects στη διαχείριση απορριμμάτων, όπου η θυγατρική της εταιρεία Ηλέκτωρ, έχει, πλήρως, στραμμένη την προσοχή της. Πρόκειται για μία αγορά που αρχίζει να παίρνει μπροστά, καθώς οι ανάγκες για σύγχρονα έργα σε όλη την Ελλάδα-η Αττική βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα- είναι μεγάλες. Αυτό εξάλλου, σηματοδοτεί η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης στην Ήπειρο, με τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι σε ορίζοντα τετραετίας το (εθνικό) πρόβλημα με τα σκουπίδια θα έχει λυθεί.

Ενισχύοντας τη θέση – leader που κατέχει στην αγορά, η Ηλέκτωρ εξαγόρασε το 75% της Asa Recycle, που δραστηριοποιείται στην συλλογή και διαχείριση προδιαλεγμένων αστικών αποβλήτων δυναμικότητας 60.000 τόνων ετησίως. Η εταιρεία λειτουργεί, ήδη, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, που ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο ΣΔΙΤ απορριμμάτων. Έχει ακόμη υλοποιήσει την μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη, στη Σόφια με δυναμικότητα 410.000 τόνων ανά έτος, ενώ λειτουργεί τον μοναδικό στην Ελλάδα αποτεφρωτήρα τοξικών αποβλήτων, με δυναμικότητα μεγαλύτερη από 12.000 τόνους ανά έτος.

Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η εταιρεία είναι έτοιμη να διεκδικήσει τα καινούργια ΣΔΙΤ, που θα δημοπρατηθούν στον τομέα των σκουπιδιών, με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές που διατηρεί ακόμη ενεργές.