Φώτο Αρχείου - Άποψη του κτηρίου του υπουργείου Πολιτισμού , Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φώτο Αρχείου - Άποψη του κτηρίου του υπουργείου Πολιτισμού , Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαίτας

Στον ορισμό των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε, σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τα δύο αυτά όργανα έχουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στα κύρια θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά σχεδόν σε κάθε μεγάλο έργο ανάπτυξης ακινήτων – ακόμη και σε μικρότερα αναλόγως του καθεστώτος προστασίας κάθε περιοχής – και φυσικά στην Μητροπολιτική Παρέμβαση του Ελληνικού.

Σύμφωνα εξάλλου, με αποκλειστικές πληροφορίες του Economix.gr, το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ θα συνεδριάσουν με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό την επόμενη εβδομάδα, με επικρατέστερες τις ημερομηνίες 21 και 22 Αυγούστου.

Τα μέλη του ΚΑΣ

Τα νέα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα οποία αντικαθιστούν τα παραιτηθέντα μέλη της προηγούμενης σύνθεσης, με θητεία έως τις 22 Μαΐου 2020, είναι οι:

Διδασκάλου Γεώργιος (ΓΓ ΥΠΠΟ) ως Πρόεδρο, αναπληρούμενος από τον Χατζηδάκη Παναγιώτη αρχαιολόγο, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου – Ικαρίας.

Σβολοπούλου Ελένη Νομική Σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από την Γκαράνη Ευθυμία Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ., που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο ΥΠ.ΠΟ.Α

Βελένη Πολυξένη του Θεμιστοκλή, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από τη Δελλαπόρτα Αικατερίνη-Μαρία-Ρόζα του Παύλου αρχαιολόγο, Προϊσταμένη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Ανδρουλιδάκη Αμαλία, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από τον Ξενάκη Αλέξανδρο του Δημητρίου, αρχιτέκτονα μηχανικό, Αναπληρωτή Ελλείποντος Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Κουμούση Αναστασία αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας αναπληρούμενη από τη Σίμωση Αγγελική του Γεωργίου αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Βικάτου Ολυμπία αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αναπληρούμενη από τον Κανονίδη Ιωάννη του Ορφέα, αρχαιολόγο, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Τσιγαρίδα Ελισσάβετ, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, αναπληρούμενη από την Μπάτζιου Ανθή του Αλέξανδρου, αρχαιολόγο, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Μπάνου Ελένη, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών αναπληρούμενη από την Καραπαναγιώτη Άννα Βασιλική του Δημητρίου αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Παπαδοπούλου Βαρβάρα αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας αναπληρούμενη από την Σκρέκα Ανδρομάχη του Στέργιου, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς

Τιβέριο Μιχάλη Ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας – Ακαδημαικό, αναπληρούμενο από τον Κίσσα Κωνσταντίνο, μόνιμο υπάλληλο με Α΄ Βαθμό του Κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων, ειδικότητας Προϊστορικών – Κλασικών του ΥΠ.ΠΟ.Α που κατέχει οργανική θέση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και επισκέπτη καθηγητή σε πανεπιστήμιο Αλλοδαπής.

Πούλου Ναταλία Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναπληρούμενη από την Μουστάκα Αλίκη Ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας

Κυπαρίσση – Αποστολίκα Αικατερίνη αρχαιολόγο, επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ.Α, αναπληρούμενη από την Αραπογιάννη Ξένη του Θωμά με ΑΔΤ Ν 329448, αρχαιολόγο, επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Κορρέ Εμμανουήλ, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναπληρούμενο από την Μαλλούχου – Tufano, Φανή , πρώην Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Κουμούση Βλάσιο, πολιτικό μηχανικό, Καθηγητή Δομοστατικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναπληρούμενο από τον Σπυράκο Κωνσταντίνο του Χριστόφορου, πολιτικό μηχανικό, Καθηγητή Δομοστατικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Γατοπούλου Ευγενία επίτιμη Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Α, αναπληρούμενη από τον Πανέτσο Γεώργιο του Αχιλλέα, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Θεοδώρα Γαλάνη, αρχιτέκτονα μηχανικό – πολεοδόμο − χωροτάκτη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναπληρούμενη από την Χολέβα Ελένη του Γεωργίου, αρχιτέκτονα μηχανικό – πολεοδόμο, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα μέλη του ΚΣΝΜ

Στο ΚΣΝΜ συμμετέχουν, όπως συνηθίζεται μεταξύ των δύο οργάνων, και εδώ οι Διδασκάλου Γεώργιος, Σβολοπούλου Ελένη, Βελένη Πολυξένη και Ανδρουλιδάκη Αμαλία και η Υπουργός ορίζει επίσης ως μέλη τους:

Βασίλειο Κασκάνη Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενο από τον Θεόδωρο Πριγγόπουλο , Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του ΥΠΠΟΑ.

Γεώργιο Παπανδρέου Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενο από τη Μερόπη Φράγκου, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου του ΥΠΠΟΑ.

Σοφία Χριστοφορίδου, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από την Κερασία Γεωργίου Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας του ΥΠΠΟΑ.

Σπυράκος Κωνσταντίνος Καθηγητή Δομοστατικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναπληρούμενο από τον Χαράλαμπο Ιωαννίδη Καθηγητή Φωτογραμμετρίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ιορδάνης Δημακόπουλος Αρχιτέκτονα, Επίτιμο Γενικό Διευθυντή ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενο από τον Κοσμά Αθανάσιο Στυλιανίδη, Πολιτικό Μηχανικό, Ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιωάννης Αίσωπος, Καθηγητης Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναπληρούμενο από τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Γεώργιος Γκανασούλης, Επίτιμο Γενικό Διευθυντή Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναπληρούμενο από τον Βασίλειο Μπαρδάκη Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ (Πρόεδορς του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος).

Ελισάβετ Βιντζηλαίου, Πολιτικό Μηχανικό καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναπληρούμενη από τον Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Σταματία Χατζηνικολάου, Επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ, αναπληρούμενη από τον Νικόλαο Μίνω Επίτιμο Διευθυντή του ΥΠΠΟΑ.

– Νικόλαο Μπία Διευθυντή της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΝ, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναπληρούμενο από την Ειρήνη Ρίγγα, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Προϊσταμένη του Τμήματος Διατηρητέων Μνημείων του ίδιου Υπουργείου.

Νικόλαο Ντορίζα Αρχιτέκτονα – Μηχανικό, ως εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναπληρούμενο από την Καψιμάλη Σταυρούλα Αρχιτέκτονα – Μηχανικό, μέλος του Τ.Ε.Ε.

Τα οριζόμενα μέλη στο ΚΣΝΜ αντικαθιστούν τα παραιτηθέντα μέλη του οργάνου και η θητεία τους ορίζεται μέχρι το πέρας της προηγούμενης σύνθεσης, δηλαδή μέχρι 5-12-2020.