Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ, λίγο πριν το ξημέρωμα, στην Παιανία ανέβηκε στο βουνό και απείλησε τον προστατευόμενο ορεινό όγκο του Υμηττού και ένα από τα λιγοστά δάση της Αττικής.

Η φωτιά ξέσπασε στις 03:18 σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία κι έφθασε ως τις κεραίες του Υμηττού.

Ξεκίνησε από δασική έκταση, πλησίον της οδού Σερρών, στην Παιανία, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.

Αμέσως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής και την συνδρομή της Αστυνομίας, απομακρύνθηκαν αμέσως οι κάτοικοι των σπιτιών στην Παιανία, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, γι’ αυτό και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων από τη στιγμή που επεκτάθηκε η πυρκαγιά προς τον ορεινό όγκο, επικεντρώθηκαν στο να μην μπει η πυρκαγιά στο δάσος Καισαριανής και εκεί έκαναν συνεχώς ρίψεις τα εναέρια μέσα τις πρωϊνές ώρες, σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των ισχυρότατων επίγειων δυνάμεων, μια μάχη που γινόταν ορατή από όλες τις γειτονικές περιοχές.

Ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος προσπαθούν να κατασβέσουν την φωτιά στον Υμηττό Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019. Σήμερα στις 03:18, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, στην Παιανία Αττικής, στους πρόποδες του Υμηττού. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (133 πυροσβέστες, με 42 οχήματα), ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όμορες περιοχές. ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Υμηττό, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019. Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στον Υμηττό που εκδηλώθηκε σήμερα στις 03:18, σε δασική έκταση, στην Παιανία Αττικής, στους πρόποδες του Υμηττού. ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Αργά το πρωί, μετά από πολύωρη μάχη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πλέον σε ύφεση. Για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Η αντίδραση των δυνάμεων επιφυλακής

Η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από κατοικημένη περιοχή και επεκτάθηκε στον ορεινό όγκο της Αττικής, προκάλεσε άμεση και πολυάνθρωπη επέμβαση εξαρχής για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εκκενώθηκαν σπίτια στην Παιανία προληπτικά, ενώ οι δυνάμεις που επιχειρούσαν ενισχύονταν διαρκώς όσο περνούσε η ώρα.

Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή, στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και παράλληλα στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταβεί ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα. Οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι από εδάφους συντόνιζαν τις δυνάμεις και τα εναέρια μέσα, επιβιβάστηκαν αργότερα στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνονταν η επίβλεψη της επιχείρησης για να ελέγξουν τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έφθαναν από τα πρώτα λεπτά σχεδόν δυνάμεις από την Αττική και από την περιφέρεια, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες και διατέθηκαν 46 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δύο ελικόπτερα του στρατού. Τις προσπάθειες συνέδραμαν επίσης δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και δύο της περιφέρειας, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ. Σημειώνουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά έτοιμοι και έμπειροι εθελοντές και υπάλληλοι των ΟΤΑ, καθώς ο Σύνδεσμος Προστασίας Υμηττού έχει πολύχρονη ενασχόληση με τη δασοπροστασία. Με την εμπειρία από την περιοχή αυτή άλλωστε ως κύριο εφόδιο ορίστηκε ΓΓ Πολιτικής προστασίας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής επιχειρή για την κατάσβεση πυρκαγιάς στον Υμηττό
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ζημιές

Από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε αναφέρθηκαν ζημιές εξωτερικά σε τέσσερα σπίτια, αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία — σύμφωνα με την πυροσβεστική — δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η καταστροφή προς τον ορεινό όγκο, καθώς η πυρκαγιά έφθασε στο πάρκο κεραιών. Προβλήματα αντιμετώπισε το σήμα ορισμένων ραδιοφωνικών σταθμών.

Σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ, η φωτιά έφτασε στις κεραίες, όπου προξένησε μικρές ζημιές σε υλικά έξω από το χώρο. Σημειώνεται ότι τρία άτομα που βρίσκονταν στις κεραίες του Υμηττού και συγκεκριμένα ένας φύλακας και δύο υπάλληλοι, απομακρύνθηκαν έγκαιρα από την Αστυνομία και είναι ασφαλείς στο φυλάκιο της Καισαριανής.

Πυροσβέστες προσπάθουν να σβήσουν κοντέινερ με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στο πάρκο κεραιών του Υμηττού κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019. Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στον Υμηττό που εκδηλώθηκε σήμερα στις 03:18, σε δασική έκταση, στην Παιανία Αττικής, στους πρόποδες του Υμηττού. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (133 πυροσβέστες, με 42 οχήματα), ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όμορες περιοχές. ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Δασική πυρκαγιά καίει στον Υμηττό, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019. Σήμερα στις 03:18, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, στην Παιανία Αττικής, στους πρόποδες του Υμηττού. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (133 πυροσβέστες, με 42 οχήματα), ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όμορες περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ