Πηγή Εικόνας: economix.gr

Τον κανονισμό με τον οποίο προβλέπεται να καθαρίζονται τα οικόπεδα από ξερά χόρτα και κλαδιά πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, φαίνεται πως δεν τηρούν πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται ποινές αλλά και να υπάρχουν φόβοι σε περίπτωση πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Σαρωνίδας, αφού εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, πολλοί δρόμοι έχουν συσσωρεμένα «προσανάμματα».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής στο economix.gr, το πρόβλημα είναι τέτοιου μεγέθους – που αγωνιούν τι θα συμβεί αν πιάσει φωτιά. Άλλοι πάλι, παρομοιάζουν την κατάσταση με το Μάτι, όπου μόλις λίγες μέρες πριν ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου επί της Λεωφόρου Μαραθώνος που συγκεντρωνόταν η καύσιμη ύλη.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στο economix.gr ο απερχόμενος δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σοφρώνης, το πρόβλημα παρατηρείται σχεδόν κάθε καλοκαίρι και παρά τις ποινές που επιβάλλονται, η κατάσταση δεν αλλάζει.

Όπως τονίζει δε, από την αρχή του καλοκαιριού έχουν μαζευτεί από τα συνεργεία του Δήμου περισσότεροι από 15 χιλ. τόνοι ξερά χόρτα και κλαδιά. Μάλιστα, είναι τόσο το μέγεθος της εργασίας που απαιτείται που έχει γίνει σύμβαση και με δύο ιδιωτικές εταιρείες.

«Πράγματι κάθε θερινή περίοδο παρατηρείται στους δρόμους της περιοχής να βρίσκονται ξερά χόρτα και κλαδιά, τα οποία πετούν πολίτες και κηπουροί ενώ θα έπρεπε να τα μεταφέρουν στους σταθμούς μεταφόρτωσης που βρίσκονται σε Καλύβια και Παλαιά Φωκαία».

Όπως εξήγησε ο κ. Σοφρώνης, έχουν επιβληθεί δεκάδες πρόστιμα για παράνομη εναπόθεση, τα οποία κυμαίνονται στα 1000 ευρώ σύμφωνα με τον κανονισμό καθαρισμού του Δήμου. Βέβαια, όπως αναφέρει, φαίνεται πως δεν θορυβούνται αφού το φαινόμενο συνεχίζει να υπάρχει.

Κατά τους κατοίκους τα πράγματα βέβαια είναι διαφορετικά.

Όπως λένε, μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έχουν αλλάξει την κακή νοοτροπία του παρελθόντος και δεν αφήνουν στους δρόμους όσα αφαιρούν από τα οικόπεδα τους. Η κατάσταση, όπως καταγγέλλουν δε, είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη. Παράλληλα, υπάρχουν έντονοι φόβοι πως σε περίπτωση πυρκαγιάς θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες στην Δημοτική Αρχή που, όπως λένε, δεν πράττει τα δέοντα.

Πάντως, οι συνθήκες σε διάφορες περιοχές της Αττικής είναι παρόμοιες. Αυτό ίσχυε και μέχρι πρότινος και για το Μάτι, που ακόμα μετρά τις πληγές του.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού του οικοπέδου επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, όπου συγκεντρωνόταν επί ένα έτος η καύσιμη ύλη από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Για αυτό άλλωστε, είχαν προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για να βρεθεί ο αρμόδιος που θα εκκινήσει την απομάκρυνση των υλών. Κάτοικοι της περιοχής, επεσήμαναν ξανά και ξανά, πως μέσα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν διάσπαρτα κλαδιά και σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εύφλεκτα υλικά. Η ολοκλήρωση πάντως της διαδικασίας κατά τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται περίπου στις 3-4 εβδομάδες ενώ την τρέχουν αφιλοκερδώς μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τσιμεντοβιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους –  πράγμα που ξεκίνησε μόλις 3 μέρες μετά.

Σημειώνεται πως κάθε καλοκαίρι σε παραθεριστικές περιοχές υπάρχει αναβρασμός μεταξύ κατοίκων και Αρχών, καθώς γίνεται μπαλάκι ευθυνών η αρμοδιότητα καθαρισμού των οικοπέδων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου οι ιδιοκτήτες  σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όρια των οικοπέδων τους, πρέπει να προβαίνουν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους.

Επίσης, στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων  υλικών και αντικειμένων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.