Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Στη διάθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή, οι παραιτήσεις του ΔΣ του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, ο υπουργός αναμένεται να ενημερωθεί για τα ζητήματα που εκκρεμούν και σε δεύτερο χρόνο, να προχωρήσει σε αντικατάσταση προσώπων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Φορέας έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα, υψίστου προτεραιότητας και τα οποία χρήζουν λεπτών χειρισμών προκειμένου να μην τεθεί το έργο εκτός χρονοδιαγράμματος.

Μια σειρά από κακές πρακτικές, όπως η καθυστέρηση της διαφημιστικής καμπάνιας που κατά την πρώτη της φάση κρίθηκε άγονη, η μειωμένη συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία κτηματογράφησης, η μη επαρκής ενημέρωση των ομογενών για την σειρά παρατάσεων και τα «χρέη» από παλαιότερα προγράμματα, είναι μερικές από τις καυτές πατάτες που αναλαμβάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Η αλλαγή της διοίκησης, φαίνεται πως προβληματίζει τα ανάδοχα σχήματα που τρέχουν τις 24 συμβάσεις κτηματογράφησης, καθώς αν και ήταν αναμενόμενη εξέλιξη – ενδέχεται να φέρει περαιτέρω καθυστερήσεις στον αρχικό σχεδιασμό.

Ήδη, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται παράταση έως και 6 μήνες για όσες περιοχές έχουν προβλήματα στην συλλογή δηλώσεων, ενώ όπως τονίζουν στο economix.gr, υπάρχουν γραφεία που δεν τους έχουν πιστωθεί χρήματα ούτε για τα τρέχοντα έξοδα.

Η πιο αισιόδοξη πρώτη εκτίμηση των γραφείων για το κόστος μιας εξάμηνης παράτασης στις συμβάσεις  κτηματογράφησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, είχε καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες, αφού ούτε λίγο – ούτε πολύ είχε κάνει σαφές πως οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση προκύψει, θα καλυφθεί άμεσα.

Έτερο πρόβλημα, που θα κληθεί να επιλύσει η νέα διοίκηση είναι και η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία. Όπως προβλέπεται, αν τα παραδοτέα των συμβάσεων που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50%  των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατομμυρίων ευρώ).

Σημαντικό εξίσου ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι τα χρήματα από προηγούμενα προγράμματα που δεν έχουν συλλεχθεί και τα οποία αφορούν το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης του 2008 και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για την περίοδο 1997 – 1999.

Όπως έχει γράψει το economix.gr για τα παλαιότερα χρέη, το Κτηματολόγιο έχει ήδη κάνει σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου τα ανωτέρω ποσά να εισπραχθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησαν πηγές, για τα προγράμματα του 2008 ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες. Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.

Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί, είναι ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει – φέρνοντας στην πράξη μια σχετική δυσκολία. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αν ο νόμος δεν αλλάξει, πρόκειται η είσπραξη να γίνει το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, πρόθεση του Κτηματολογίου είναι εισπραχθούν και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τα παλαιά προγράμματα 1997 – 1999, κάτι που θα συμβεί πιθανότητα στις αρχές του επόμενου έτους, όπου και θα γίνει η τροποποίηση της ΚΥΑ έτσι ώστε να μην γίνεται η πληρωμή μέσω μετρητών.