

Του Θοδωρή Καραουλάνη
Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας σε Τεχνολογίες Ρομποτικής ΗΡΩΝ (HERON – Hellenic Robotics Center of Excellence) πραγματοποίησε, με μεγάλες ελπίδες και όραμα για το μέλλον, την πρώτη του δημόσια εκδήλωση και εναρκτήρια της δραστηριοποίησής του.
Κύριοι στόχοι του είναι η προαγωγή της επιστήμης και τεχνολογίας της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, με εφαρμογές στη ρομποτική ασφάλειας και διάσωσης, στη ρομποτική εξωτερικού πεδίου (γεωργία, ναυτιλία, μεταφορές), στη ρομποτική υγείας και την κοινωνική ρομποτική, και η ίδρυση Makerspaces. Η οργάνωση του ελληνικού ρομποτικού οικοσυστήματος (ακαδημαϊκοί – ερευνητές – βιομηχανία), η διασύνδεσή του με την Διασπορά στη ρομποτική, και η δημιουργία κέντρου βάρους στη ΝΑ Ευρώπη αποτελούν τα κύρια σημεία του αναμενόμενου αντίκτυπου.
Οραματιστές του ΗΡΩΝ είναι η ιδρυτική ομάδα του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά αποτελούμενη από διακεκριμένους καθηγητές σε Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίοι σε συνεργασία με μια επίλεκτη ομάδα ερευνητών και συνεργατών, εξασφάλισαν ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου αυτού Κέντρου Αριστείας στην Ελλάδα σε Τεχνολογίες Ρομποτικής κατά την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
H μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ΗΡΩΝ, ύψους πλέον των 35 εκατομμυρίων ευρώ, προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon – Teaming for Excellence και την αντίστοιχη Ελληνική χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, καθώς και πολλούς ιδιώτες χορηγούς. Το ΗΡΩΝ λειτουργεί προσωρινά στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (συντονιστής) και έχει ως κύριους φορείς υποστήριξης και ανάπτυξης το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ιταλίας (IIT) και το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης (KIT).
Το Κέντρο Αριστείας ΗΡΩΝ είναι ένα εμβληματικό έργο με υψηλούς στόχους σε κρίσιμα πεδία της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η επίτευξη των οποίων ευελπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι θα προωθήσει θετικά την τεχνολογία, οικονομία, ασφάλεια, εκπαίδευση, υγεία και τελικά την ευημερία στην Ελλάδα.
Η έναρξη δραστηριοποίησης του Κέντρου προχώρησε από τον Καθηγητή Πέτρο Μαραγκό, Διευθυντή & Επιστημονικό Υπεύθυνο του HERON, τον Καθηγητή Ευάγγελο Παπαδόπουλο, Αναπληρωτή Διευθυντή του HERON και τον Καθηγητή Ιωάννη Εμίρη, Γενικό Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και Συντονιστή του Έργου, καθώς και άλλα σημαντικά στελέχη του Κέντρου. Στην εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι ΜΜΕ κι στελέχη του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα ρομποτικής στην ΕΕ.
Σταύρος Καλαφάτης: «Tο οικοσύστημα καινοτομίας μπαίνει σε υψηλή σειρά προτεραιότητας για την Κυβέρνηση»
«Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της έκρηξης των Ψηφιακών Τεχνολογιών, η ίδρυση του εμβληματικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική «ΗΡΩΝ» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα μπροστά για τη χώρα μας. Έρχεται να τοποθετήσει τη Ρομποτική στον πυρήνα της εθνικής μας οικονομίας και να δεσμευτεί για ένα μέλλον όπου η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και να είναι ωφέλιμη για όλους», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας σε Τεχνολογίες Ρομποτικής «ΗΡΩΝ», που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Β. και Ελ. Γουλανδρή, παρουσία του Γενικού Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Τάσου Γαϊτάνη.
Ο κ. Καλαφάτης μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου τονίζοντας ότι: «Στο Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που μπορούν να διευκολύνουν περισσότερο την ενσωμάτωση ρομποτικών τεχνολογιών αλλά και τη διαμόρφωση μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Εθνικής Στρατηγικής για τη Ρομποτική. Με στόχο την οργάνωση του ελληνικού ρομποτικού οικοσυστήματος με συνέργειες ακαδημαϊκών, ερευνητών, βιομηχανίας, τη διασύνδεσή του με τη Διασπορά και τη δημιουργία κέντρου βάρους στη ΝΑ Ευρώπη. Με χρηστικές εφαρμογές στη ρομποτική ασφάλειας και διάσωσης, στη ρομποτική εξωτερικού πεδίου (στη γεωργία, τη ναυτιλία, τις μεταφορές), στη ρομποτική υγείας και την κοινωνική ρομποτική».
Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης: “Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, την εποχή της νέας γνώσης. Και δεν νοείται σύγχρονη ανάπτυξη αν δεν επενδύσουμε στην τεχνολογική εξέλιξη, στην έρευνα και την καινοτομία, σε όλες της τις εκφάνσεις της με κυρίαρχη τη ρομποτική, προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος. Όλο αυτό το οικοσύστημα καινοτομίας μπαίνει σε υψηλή σειρά προτεραιότητας για την Κυβέρνηση. Είναι βαθιά πεποίθηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η καινοτομία είναι το μυστικό όπλο στη φαρέτρα της χώρας για την εξέλιξή της στη νέα εποχή”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.
Τάσος Γαϊτάνης: «Ισχυρά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την πατρίδα μας από την λειτουργία των Κέντρων Αριστείας»
«Τα Κέντρα Αριστείας, ανάμεσά τους και το HERON, αναμένεται να λειτουργήσουν ως «πρότυπα» για την ευρύτερη μεταρρύθμιση των συστημάτων έρευνας και καινοτομίας. Συνεπώς εκτός από επιστημονικά, αναμένονται ισχυρά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την πατρίδα μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Τάσος Γαϊτάνης, στην Εναρκτήρια Εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας σε Τεχνολογίες Ρομποτικής ΗΡΩΝ.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γαϊτάνης τόνισε ότι πρώτο Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική στην Ελλάδα θα προωθήσει την εφαρμοσμένη έρευνα στη ρομποτική σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και μάλιστα σε τομείς με μεγάλο ενδιαφέρον όπως η ιατρική, η ναυτιλία και η γεωργία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η παρουσία του θα αποτελέσει ένα σημείο δημιουργίας Makerspaces και θα γίνει ένας κόμβος συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανίας, ενώ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καινοτόμων λύσεων που θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών, με στόχο πάντα την επίτευξη του στόχου της διπλής σύγκλισης για τη χώρα μας».
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, το HERON εντάσσεται στη πρωτοβουλία του Ορίζοντα-Ευρώπη, Teaming for Excellence η οποία φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μίας από τις κυριότερες αιτίες του «χάσματος καινοτομίας», της απουσίας κρίσιμης μάζας και Κέντρων Αριστείας που θα συνενώνουν επαρκείς πόρους για την προώθηση της καινοτόμου ανάπτυξης σε εθνικό ή/και περιφερειακό επίπεδο. Πρόκειται λοιπόν, για έργο μεγάλης εμβέλειας που δίνει στο ερευνητικό κέντρο ΑΘΗΝΑ τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τις υποδομές του και να προσελκύσει υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό, μέσα από το σταθερό πλαίσιο μακρόχρονης συνεργασίας με τα διεθνούς φήμης ιδρύματα οι οποίοι θα είναι οι εταίροι του στην δράση Teaming.
Τέλος, ο κ. Γαϊτάνης, συνεχάρη όλους όσοι οραματίστηκαν τη δημιουργία του HERON και διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας θα είναι αρωγός στο έργο για την επίτευξη αυτού του εθνικού και ευρωπαϊκού επιστημονικού στόχου.

HERON: Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική γίνεται πραγματικότητα!
Το HERON θα αναπτύξει τρεις κατευθύνσεις της Ρομποτικής Υπηρεσιών, κρίσιμες για την Ελλάδα, συγκεκριμένα τη Ρομποτική Πεδίου, την Υγειονομική Ρομποτική και τη Ρομποτική Ασφαλείας, υποστηριζόμενες από ένα μοναδικό Makerspace, προωθώντας αλλαγή της δημιουργικής/κατασκευαστικής νοοτροπίας στην Ελλάδα.
Το HERON έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς στη Ρομποτική, όπως το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής, τεχνολογικής, καινοτόμου και εκπαιδευτικής του δυναμικής.
Το HERON θα αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας και γεωγραφίας, καθώς και τις εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες. Γύρω από το HERON θα αναπτυχθεί και θα οργανωθεί ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα περιλαμβάνει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.
Το νέο Κέντρο Αριστείας θα λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15 εκατομμύρια ευρώ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (15 εκατομμύρια ευρώ) για τα επόμενα έξι χρόνια. Το HERON έχει κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, πάνω από 5 εκατ. ευρώ, από το εθνικό βιομηχανικό οικοσύστημα και έχει εξασφαλίσει πάνω από 70 επιστολές ανάληψης οικονομικής και σε είδος δέσμευσης, σημαντικές συνεισφορές προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Σημειώνεται ότι μέσα από τις εργασίες στο κέντρο θα προταθεί και θα εφαρμοστεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της υιοθέτησης των ρομποτικών τεχνολογιών σε εθνικό επίπεδο. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι η Εθνική Στρατηγική, στην οποία αναφέρθηκε ήδη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, με τη διαμόρφωση ενός 10ετούς πλάνου για την ανάπτυξη της ρομποτικής στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου για τη Ρομποτική Έρευνα και Τεχνολογία αλλά και η τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα και εφικτότητα για την παροχή φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ρομποτικού εξοπλισμού από επιχειρήσεις στη χώρα.
Οι διοργανωτές της εναρκτήριας εκδήλωσης σημείωσαν στο περιθώριο συζήτησης με δημοσιογράφους ότι η ρομποτική είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται με 30% ετησίως και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. Επίσης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εταιρειών που ασχολούνται στην Ελλάδα με τη ρομποτική είναι περίπου 50. Το HERON θα επιδιώξει να ενισχύσει αυτό το οικοσύστημα καθώς στοχεύει σε περίπου 100 μέλη (επιχειρήσεις αλλά και φορείς και ιδρύματα).
Ξεχωριστή σημασία έχει για τη δημιουργία οικοσυστήματος η σχεδιαζόμενη λειτουργία στις εγκαταστάσεις του κέντρου στην Αθήνα ενός πρακτικού εργαστηρίου – makerspace με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας. Και αυτό γιατί τα makerspaces έχουν αποδείξει σε πληθώρα κλάδων τη δυνατότητα να επιδρούν καταλυτικά θετικά στην εκκίνηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, μέσα από τον πειραματισμό, τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτοτύπων που αργότερα βρίσκουν το δρόμο προς την αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τουθς επιστήμονες του Κέντρου, πρόκειται να δημιουργηθούν δύο ακόμη makerspaces στην Πάτρα και στη Ρόδο σε μία προσπάθεια επέκτασης και στην περιφέρεια καθώς σε αυτές τις δύο πόλεις λειτουργούν πανεπιστημιακές σχολές που ασχολούνται με το αντικείμενο της ρομποτικής.
Οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την αυτονόμηση του κέντρου HERON από τη «μητρική αγκαλιά» του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά όπου αναπτύσσεται ως τώρα, με ξεχωριστή νομική οντότητα και δικό του ΑΦΜ, παραμένοντας, φυσικά, συνδεδεμένο με το ερευνητικό κέντρο Αθηνά. Όπως αναφέρθηκε, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το φθινόπωρο. Σημειωτέον πως οι σχεδιασμοί των διοργανωτών περιλαμβάνουν τη στελέχωση με συνολικά 120-150 άτομα από 20 που είναι αυτή τη στιγμή, δηλαδή αύξηση προσωπικού κατά 6-7 φορές, με στόχο να υπάρξει προσέλκυση εξειδικευμένων ερευνητών και στελεχών από το εξωτερικό. Για αυτό άλλωστε το HERON θα δημιουργήσει γέφυρες με την ελληνική διασπορά για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσης και τη συμβολή στην επείγουσα ανάγκη για αναστροφή της διαρροής διανοητικού κεφαλαίου.
Όπως λένε οι διοργανωτές, η ίδρυση ενός εθνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, συνδυασμένου με βιομηχανική καινοτομία, είναι υψίστης εθνικής σημασίας, καθώς φιλοδοξεί να θέσει τη Ρομποτική στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, χωρίς να θυσιάζει την ερευνητική αριστεία.