Της Τέτης Ηγουμενίδη, tigoumenidi@naftemporiki.gr

Με μοναδικό θέμα τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο η Reds ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Μαΐου καθώς ο Ελλάκτωρ κατέχει πλέον το 96,0684% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου.

Πρόκειται για ακόμα μια κίνηση αναδιάρθρωσης του Ελλάκτωρ και ενώ έχει προηγηθεί η πώληση της Άνεμος στην Motor Oil, της Άκτωρ στην Intrakat και του Smart Park στην Fourlis, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσει η πώληση της Ηλέκτωρ (βρίσκεται σε διαδικασία δέουσας επιμέλειας – due diligence – από την Motor Oil, του Ομίλου Βαρδινογιάννη).

Σημειώνεται ότι ο Ελλάκτωρ ολοκλήρωσε, μέσω συναλλαγής Over the Counter (OTC) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την διαδικασία αγοράς του συνόλου των μετοχών (22.277.743) – ποσοστό 38,788% του μετοχικού κεφαλαίου και των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου, που κατείχε στην εταιρεία Reds, η RB Ellaktor Holding (μέτοχος και στον Ελλάκτωρ με ποσοστό 45,1% με δεύτερο μεγάλο μέτοχο τον Όμιλο Βαρδινογιάννη με 29,9%).

Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 60,149 εκατ. ευρώ, (2,70 ευρώ ανά μετοχή). Μέσω του ΧΑΑ επίσης και με την ίδια τιμή ανά μετοχή ο Ελλάκτωρ έχει αποκτήσει επιπλέον ποσοστό της Reds ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδό της από το Χρηματιστήριο.

Ο Ελλάκτωρ εφόσον πουλήσει και την Ηλέκτωρ μένει ουσιαστικά με βασικές δραστηριότητες τις παραχωρήσεις και το real estate, ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται η έμφαση που θα δώσει στις αναπτύξεις της Reds ώστε να προχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι η Reds έχει αναλάβει το έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου και βρίσκεται σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Η ανάπτυξη εκτός από την αναβάθμιση της μαρίνας περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματός της (περίπου 210 στρέμματα) με νέες εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχείο).

Στη θυγατρική της Ελλάκτωρ ανήκει έκταση συνολικής επιφάνειας 315.000 τ.μ. στην περιοχή της Κάντζας, του Δήμου Παλλήνης (Cambas Project). Σύμφωνα με τη διοίκηση της Reds έπειτα από την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) πολεοδομικής έγκρισης της ΠΟΑΠΔ, ο Όμιλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του οριστικού Master Plan. Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό συζητείται πάνω από 15 χρόνια και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ωρίμανσης της έκτασης (345.567 τ.μ.) στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (Project Gournes) που έχει αποκτήσει η Reds, έπειτα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Το πολεοδομικό καθεστώς έχει εγκριθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος και προβλέπει, μεταξύ άλλων, μικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και εμπορικού πάρκου. Στο ακίνητο προβλέπεται και η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο. Για την οριστική χωροθέτηση των χρήσεων του ακινήτου απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Η Reds έχει εξαγοράσει ακίνητα περιμετρικά του Smart Park χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινώσει αν θα τα αξιοποιήσει και πως.