Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Η συγκέντρωση ρευστότητας ύψους 650 εκατ. ευρώ, και με τη συνδρομή των «πωλητηρίων» που έβαλε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η διοίκηση της εισηγμένης ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε θυγατρικές της, φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της. Χτες, η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο (για το οικονομικό ημερολόγιο 2024) αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στην προσεχή ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, το «Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα υποβάλει πρόταση στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της για τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023, ενώ «θα συνεδριάσει πριν την ημερομηνία της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για να εξετάσει την πιθανή πρόταση επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της Εταιρείας». Επί της ουσίας, οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα γνωρίζουν ίσως και πριν την προσεχή Γ.Σ. τις αποφάσεις της διοίκησης Μπουλούτα για την παροχή μετοχικού bonus με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου και όχι μέσω μερίσματος.

Βάσει του επίσημου μετοχολογίου, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ βασικός μέτοχος είναι η Ολλανδική Reggeborgh με μερίδιο 45,17% (πάνω από 157 εκατ. τεμάχια) ενώ η Motor Oil ελέγχει 29,87% (πάνω από 104 εκατ. μετοχές) , με την Atlas να κατέχει 9,8% και το ευρύ επενδυτικό κοινό συνολικά 52,8 εκατ. μετοχές (15,17%).

Βάσει στοιχείων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Ελλάκτωρ έπειτα από την πώληση του 25% της ενεργειακής Άνεμος (ΑΠΕ), αρχές του χρόνου, στην Motor Oil Renewable Energy (θυγατρική της Motor Oil) η ρευστότητα του ομίλου είχε διαμορφωθεί σε περίπου 650 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκε η πώληση του 75% της Άνεμος (ολοκληρώθηκε Δεκέμβριο 2022) με συνολικό τίμημα 671,5 εκατ. ευρώ (equity value). Στη συνέχεια, εντός του 2023, ακολούθησε η πώληση της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ στην Intrakat από την οποία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενίσχυσε το ταμείο της με 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 114 εκατ. καταβάλλονται σταδιακά από την Intrakat ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού της ΑΚΤΩΡ. Επίσης, θυμίζουμε ότι έχει πουλήσει και το εμπορικό πάρκο Smart Park στην Fourlis εισπράττοντας 93 εκατ. ευρώ.