Η είσοδος των γραφείων του ΤΕΕ στην Αθήνα - All rights reserved
Η είσοδος των γραφείων του ΤΕΕ στην Αθήνα - All rights reserved
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης

Να τηρείται ο νόμος και να μην αφαιρούνται δικαιώματα από παράνομες πράξεις δημάρχων, ζητά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε ανοιχτή επιστολή-απάντηση, που απευθύνεται στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου. Αφορμή για τις επιστολές είναι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και της άρνησης, ορισμένων δήμων να εκδίδουν οι Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) άδειες δόμησης μέχρι τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, κάτι που το ΤΕΕ θεωρεί παράνομο.

 

Όσον αφορά ο περιεχόμενο της αντιπαράθεσής που έχει προκύψει, ο Γιώργος Στασινός στην επιστολή του αναρωτιέται γιατί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν έχει κάνει στο Δήμο του όσα έπραξαν οι παρανομούντες κατά το ΤΕΕ δήμαρχοι των Νοτίων και Βορείων Προαστίων της Αττικής. Και συμπεραίνει ότι γνωρίζει ότι είναι παράνομες οι πρακτικές των απαγορεύσεων έκδοσης οικοδομικών αδειών δια «διαταγής δημάρχου». Διευκρινίζει μάλιστα ότι το ΤΕΕ δεν ζητά τίποτε άλλο παρά εφαρμογή του νόμου και να μην αφαιρούν οι δήμαρχοι στην άσκηση των καθηκόντων τους δικαιώματα από άλλους.

 

Ο Γιώργος Στασινός αναρωτιέται στην επιστολή του «αν τυχόν επιτρεπόταν στους δημάρχους να ”εντέλλουν” τις Υπηρεσίες Δόμησης να εκδίδουν ή μη άδειες δόμησης κατά πως αρέσει στον δήμαρχο ή στους κατοίκους ή σε οποιονδήποτε, πού θα σταματούσε αυτός ο κατήφορος;» και προσθέτει ότι το ΤΕΕ κινητοποιείται για «να μην επιστρέψουμε ποτέ στην εποχή του ρουσφετιού και των γνωριμιών για να κάνουν οι πολίτες τη δουλειά τους στις πολεοδομίες, όπου δηλαδή θα μας οδηγούσε η πρακτική να αποφασίζει ο δήμαρχος ποιες οικοδομικές άδειες του αρέσει να εκδίδονται ή όχι.».

 

Αφού προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι ούτε το ΤΕΕ επιθυμεί αντιπαράθεση με κανέναν συλλογικό ή θεσμικό φορέα αλλά συνεργασία και εφαρμογή του νόμου, τονίζει ότι «δεν αναφέρει πουθενά το Σύνταγμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται κατά πώς βολεύει τον δήμαρχο οποιασδήποτε περιοχής, αντιθέτως επιβάλλει να ακολουθούνται από όλους οι νόμοι και οι κανόνες της επιστήμης». Και προσθέτει ότι «οι μηχανικοί είναι επίσης πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εμείς απλά ζητήσαμε από την αυτοδιοίκηση να εστιάσει στις υποχρεώσεις της με βάση το νόμο».

 

Αναφερόμενος σε κατηγορίες περί διαφθοράς στις Πολεοδομίες και στο ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγορεί για αυτή τους μηχανικούς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει: «κατηγορούν τον εκβιαζόμενο; Είναι σαν να κατηγορούν τον φονευθέντα ότι προκάλεσε τον δολοφόνο, σαν να κατηγορούν το θύμα για τον βιασμό». Στην πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ να κατονομάσει τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι δήμαρχοι, ο πρόεδρος του ΤΕΕ απαντά: «Κατονομάσαμε δημάρχους που παρανομούν και, επακριβώς, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, στην ανακοίνωσή μας. Με τις ιδιότητές τους, διότι δεν μας απασχολούν τα πρόσωπα, αλλά η θεσμική λειτουργία του κράτους. Αυτά τα ”με ονοματεπώνυμα και αποδείξεις” τα επιστρέφουμε: αν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν κατονομάσει με αποδείξεις ποιοι μηχανικοί ονομαστικά είναι προσωπικά υπεύθυνοι για διαφθορά, όσα λέει είναι κοινή συκοφαντία. Το οποίο, βέβαια, θα μας ήταν αδιάφορο αν ήταν μια προσωπική άποψη που δεν ανακοινωνόταν με στόμφο δια του Τύπου και με βάση το οποίο συκοφαντεί και δυσφημεί έναν ολόκληρο κλάδο και πάνω από 145 χιλιάδες συμπολίτες μας μηχανικούς».

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ με σκληρή γλώσσα σημειώνει ότι «ψεύδεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ όταν λέει ότι ο ΝΟΚ προωθεί ”πράσινους ουρανοξύστες” και μάλιστα ειδικά σε οικόπεδα με μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες. Και αυτό διότι:

 

Α) ο ΝΟΚ δεν ασχολείται με το πόσες κατοικίες υπάρχουν σε μία οικοδομή.

 

Β) δεν έχει χτιστεί μετά τον ΓΟΚ του 1985, κανένας ουρανοξύστης μέχρι σήμερα. Ολόκληρη η Αττική δεν έχει περισσότερα από 5-10 υψηλά κτίρια. Τώρα ανεγείρεται πολύ υψηλό κτίριο μόνο στον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού».

 

Και προσθέτει: «Ας μας δείξει με φωτογραφικά ντοκουμέντα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τον προκαλούμε, τους ουρανοξύστες που επικαλείται ότι έχουν χτιστεί ή χτίζονται για να κρίνουν και οι πολίτες αν υπάρχουν ή χτίζονται άλλοι ουρανοξύστες στην Ελλάδα και πόσοι είναι αυτοί, διότι σε λίγο θα πιστέψουμε ότι ”ζούμε στο Ντουμπάι ή στο Μανχάταν και δεν το ξέραμε”. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις στο ύψος και μόνο, όπου έγιναν υπερβολές που δεν ήταν στις προθέσεις του νομοθέτη, το ΥΠΕΝ μπορεί να παρέμβει νομοθετικά. Αλλά όχι να φτάνει κάποιος στο σημείο να υποστηρίζει ότι ο ΝΟΚ και τα πράσινα κίνητρά του καταστρέφουν τις πόλεις, όταν κάνουν ακριβώς το αντίθετο».

 

Στο ζήτημα αν τα πράσινα κτίρια λύνουν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει: «Αν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα, μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες επιστημονικής και πολιτικής συζήτησης και διεθνούς κινητοποίησης, ότι κανένα μεμονωμένο μέτρο πολιτικής ή τεχνική λύση δεν μπορεί να σώσει μόνο του τον πλανήτη από την κλιματική κρίση, λυπούμαστε πολύ. Μάλλον κάτι κάνουν πολύ λάθος στην ΚΕΔΕ, αλλά δεν μπορούμε να συζητούμε τα αυτονόητα.» Και προσθέτει ότι «ναι, το μέλλον και η ζωή η δική μας και των παιδιών μας εξαρτάται και από το πόσο ”πράσινα” θα είναι τα κτίρια μας, καιρός να το συνειδητοποιήσετε. Κτίρια χωρίς ορυκτά καύσιμα, με περισσότερο πράσινο, με καλύτερη ποιότητα ζωής. Ήδη το γνωρίζουν, το λένε και το διεκδικούν τα παιδιά μας». Τονίζει μάλιστα ότι «αν δεν προσπαθήσουμε με τέτοιους είδους επιστημοσύνη, δηλαδή με βάση τις διεθνώς βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά συμπεράσματα, δεν θα καταφέρουμε να σώσουμε την πατρίδα και τον πλανήτη. Ήρθε η ώρα να το καταλάβετε και εσείς».

 

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει ότι «μετά την ακύρωση των ”Διαταγών Δημάρχου” από τον γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οφείλει κάθε άλλος δήμαρχος να ακυρώσει αντίστοιχες αποφάσεις ή να απέχει από τέτοιες κινήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να στοιχειοθετείται δόλος και παράβαση καθήκοντος» και καλεί τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να ενημερώσει σχετικώς, με βάση τις αρμοδιότητές του, όλους τους δήμους.

 

Εν κατακλείδι, σημειώνει: «Ουδέποτε εμποδίσαμε όργανο της αυτοδιοίκησης να κάνει τη δουλειά του, όπως παρεμποδίζουν οι παρανομούντες δήμαρχοι τους μηχανικούς που θέλουν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες. Το ΤΕΕ στέκεται έμπρακτα δίπλα στην αυτοδιοίκηση και επιθυμεί συνεργασία ουσίας με βάση τον νόμο για το καλό της χώρας. Και αποδεικνύουμε τη συμβολή μας στην πράξη, μεταξύ άλλων, με το πρωτοφανές πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το 70% της χώρας που δεν έχει πολεοδομικό σχεδιασμό, το τεράστιο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των οικοδομικών αδειών, αλλά και με τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες σε όλα τα σχολεία των ΟΤΑ όλης της χώρας. Θα περιμέναμε από εσάς τουλάχιστον αυτή την αναγνώριση.»