Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη εκδόθηκε η απόφαση για την άδεια εκτέλεσης των έργων που αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν και έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, αφορούν την αποκατάσταση των βαθών στη λιμενολεκάνη και στο δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα, αλλά και την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα με τη νέα Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή και προβλέπει κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης.

Η οδική σύνδεση του λιμένος με τη νέα Περιφερειακή Οδό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα απευθείας προς την Εγνατία Οδό.

Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφοριστεί το αστικό οδικό δίκτυο που, επί του παρόντος, επιφορτίζεται το σύνολο της κίνησης του λιμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο οχλήσεων της πόλης της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης η αποκατάσταση των βαθών στη λιμενολεκάνη του λιμανιού θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες εκείνες συνθήκες για τον απρόσκοπτο και ασφαλή ελλιμενισμό των πλοίων.

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν εμβληματικό χαρακτήρα καθώς με την υλοποίησή τους το λιμάνι της λεξανδρούπολης καθίσταται στρατηγικός, ενεργειακός και εμπορικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η υλοποίησή τους γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU και φορέας χρηματοδότησής του είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.