Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μπλε τιμολόγιο της Protergia με τιμή τα 0,0975 και με διάρκεια έξι μηνών βάζει τον ανταγωνισμό στην πρίζα, αφού είναι το φθηνότερο της αγοράς από την αρχή που παρουσιάστηκαν. Πρόκειται για το Protergia Οικιακό Value Safe, το οποίο είναι ελκυστικό τόσο για τους πελάτες της εταιρείας όσο για αυτούς που είναι σε άλλους προμηθευτές.

Το πάγιο στο τιμολόγιο αυτό ανέρχεται στα 9,90 ευρώ το μήνα και η ρήτρα αποχώρησης σε 50 ευρώ ανεξάρτητα από τον μήνα της αποχώρησης του πελάτη.

Σήμερα είναι το μοναδικό μπλε της αγοράς που δίνει  σταθερό τιμολόγιο για έξι μήνες.

Η αρχή για τη δημοσιότητα των «μπλε» τιμολογίων έγινε με το Φυσικό Αέριο που έδωσε διάρκεια 8 μηνών και τιμή τα 0,129 ευρώ ανά Kwh αλλά το έχει βάλει στην κατηγορία με κίτρινο χρώμα.

Η Protergia δεν έκανε διαφημιστική καμπάνια για το συγκεκριμένο προϊόν αλλά προβάλει το συνολικό προφίλ της εταιρείας που  καλεί τους καταναλωτές να έρθουν σε αυτήν, για όλα της τα προγράμματα.

Η Protergia αυξάνει συστηματικά το μερίδιό της στην αγορά προμήθειας τους τελευταίους μήνες. Το Δεκέμβριο το ποσοστό της Protergia αυξήθηκε στο 14,73%, από 10,74% τον Δεκέμβριο του 2023. Αν προστεθεί το ποσοστό της Volterra (1,79%), που έχει εξαγοραστεί από τη Mytilineos, τότε το μερίδιο της εταιρείας διαμορφώνεται στο 16,43%, από 13,53%. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Watt & Volt, που είχε επίσης εξαγοράσει.

Η αποκλιμάκωση της  τιμής MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ευνοεί το σύνολο των τιμολογίων ανεξάρτητα από την αρχική επιλογή. Τα  μπλε έχουν δέσμευση και ρήτρα αν ο καταναλωτής  αποχωρήσει πιο νωρίς από το χρόνο που λέει η σύμβαση. Βέβαια οι καταναλωτές «κυνηγοί»  ενός  φθηνότερου  τιμολογίου έχουν αρχίσει τις μαθηματικές πράξεις με σκοπό να διαπιστώσουν αν τυχόν συμφέρει πληρώσουν  τη ρήτρα  και να πάνε σε ένα πιο φθηνό τιμολόγιο.

Ο Φεβρουάριος  βάζει  τις βάσεις  για ακόμη  πιο χαμηλά τιμολόγια τον Μάρτιο. Χθες, η χονδρεμπορική τιμή έκλεισε στα 65,16 ευρώ ανά MWhH αγορά έχει να επιδείξει και πιο χαμηλές τιμές, όπως τα 49 και 50 ευρώ ανά MWh. Η πτώση της τιμής οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και στην πτώση του συμβολαίου TTF, με την τιμή του να είναι κάτω από τα 25 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος