«Δημιουργούμε Περιφέρεια σύγχρονων υποδομών και κορυφαίων επενδυτικών ευκαιριών», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα με θέμα «Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας» που διοργανώνουν η εφημερίδα «Μακεδονία» και το makthes.gr, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

   Με όπλο το νέο ΕΣΠΑ, με πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε, η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να γίνει πρωτεύουσα εξωστρέφειας με κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

   Περαιτέρω, επισήμανε, ότι η διοίκηση της Περιφέρειας, υλοποιεί έργα και δράσεις που ενίσχυσαν την τοπική επιχειρηματικότητα και δημιούργησαν χιλιάδες νέες θέσεις, εργασίας, το film office έκανε πραγματικότητα 60 οπτικοακουστικές παραγωγές. Οι επενδύσεις για τον τουρισμό και την καινοτομία ανήλθαν σε 1 δισ ευρώ και η Κεντρική Μακεδονία είναι στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες της Ευρώπης στην καινοτομία, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

   «Με λίγα λόγια και πολύ δουλειά, οι απρόσωποι πόροι γίνονται έργο μετρήσιμο έργο για κάθε συμπολίτη», ανέφερε.

   Όπως είπε, βρίσκονται σημαντικά έργα υποδομής σε εξέλιξη. Για το νέο flyover, τόνισε ότι θα εξασφαλίσει ομαλή κυκλοφορία για δεκατίες και η Περιφέρεια απέστειλε 15 προτάσεις που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού φορτίου στην πόλη, ενώ για την ανάπλαση της ΔΕΘ συντάχθηκε με το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για αύξηση του πρασίνου.

   Αναφέρθηκε, τέλος, στο μεγάλο έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, που οραματίστηκε σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια.    

Στ. Αγγελούδης: Μεγάλο στοίχημα το έργο του flyover

   Oλοκλήρωση έργων υποδομής με οφειλόμενο σεβασμό στην καθημερινότητα των πολιτών ζήτησε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

   «Ένας δήμαρχος δεν μπορεί να είναι σιωπηρός, πρέπει να αναδεικνύει όταν υπάρχει υποστήριξη από την κυβέρνηση και να διεκδικεί όταν δεν συμβαίνει αυτό, αυτός είναι ο ρόλος που θέλω να υπηρετήσω», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είχε άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του προς τον πρωθυπουργό για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.

   Χαρακτήρισε το έργο του flyover, το οποίο θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τη μεθεπόμενη βδομάδα, μεγάλο στοίχημα για την πόλη και επισήμανε ότι ακόμα και αν ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, δεν μπορεί να είναι απών.

   Διατύπωσε εκ νέου το αίτημα για ολιγόμηνη διακοπή των εργασιών, προκειμένου να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως η δημιουργία συντονιστικού οργάνου με αρμοδιότητες, ο συγχρονισμός σηματοδοτών, η παρακολούθηση της κίνησης και η δυνατότητα στους οδηγούς επιλέγουν την καλύτερη διαδρομή.

   Δήλωσε έτοιμος να υπηρετήσει την πρόταση για αποκομιδή απορριμμάτων το βράδυ, αλλά επισήμανε ότι απαιτεί πρόσθετο ετήσιο κονδύλιο 5 εκ. ευρώ. Ζήτησε, ακόμη, να συνδράμει και η ΕΛ.ΑΣ στην παρακολούθηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης, καθώς η δημοτική αστυνομία έχει μόνο 40 υπαλλήλους.

   Ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι είναι εφικτό η ανάπλαση της ΔΕΘ να συνυπάρξει με την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

   Υπογράμμισε ότι σημείο αναφοράς οφείλει να αποτελέσει η ανάπλαση της δυτικής εισόδου και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία του υφυπουργού αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου για αναπλάσεις γύρω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Όπως είπε, πρέπει να απομακρυνθούν γρήγορα οι σιδηροδρομικές γραμμές από το κέντρο της πόλης.

   Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρης Μπίλιας, τόνισε ότι θα ενταχθούν στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα μελέτες προϋπολογισμού πάνω από 100 εκ. ευρώ και ετοιμάζονται επιπλέον μελέτες ύψους πάνω από 200 εκ ευρώ.