Των Εριφύλη Δρίβα και Θοδωρή Καραουλάνη

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τις προσφορές τους έως τις 29 Ιανουαρίου.

Στις 2 Φεβρουαρίου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών στο έργο με προϋπολογισμό 3,8 εκατομμύρια ευρώ και αναθέτουσα αρχή τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 540 μέρες – δηλαδή 1,5 μόλις χρόνος – και σύμφωνα με τη μελέτη δημοπράτησης, σε αυτό περιλαμβάνεται η ενεργειακή αναβάθμιση σε:

  • Δυτική πτέρυγα
  • Κεντρικό κτίριο
  • Μέρος της ανατολικής πτέρυγας 3
  • Νέα πτέρυγα
  • Κτίριο Ηρώων Πολυτεχνείου

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΓΝΑ ΚΑΤ περιστρέφεται γύρω από δύο κύριους άξονες:

  1. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και συνοδές οικοδομικές άδειες:

Εδώ περιλαμβάνεται η αντικατάσταση των υφιστάμεων κουφωμάτων με νέα ενεργειακά θερμουγρομονωση δωματος

  1. ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων

Εδώ περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως:

  • θερμομόνωση αεραγωγών και σωλήνων
  • αναβάθμιση κεντριού ατμοστασίου (ανάκτηση θερμότητας, νέο θερμοδοχείο ,βελτίωση μονώσεων)
  • αντικατάσταση υδρόψυκτων και αερόψυκτων ψυκτών με νέους υψηλής απόδοσης
  • αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ΚΚΜ με νέες υψηλής απόδοσης
  • αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρούμενου τύπου με συστήματα VRF inverter
  • εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος για παραγωγή ZNX
  • αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά LED
  • εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ελέγχου εγκαταστάσεων BMS
  • εγκατάσταση συστήματος καταγραφής και επιτήρησης καταναλώσεων

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80%, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». 

Όπως παρατηρείται από τη διακήρυξη, η συγχρηματοδότηση προέρχεται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έληξε λίγο μετά την έκδοση της διακήρυξης, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει το έργο με βάση τις εγκεκριμένες πιστώσεις από το ΠΔΕ και να εντάξει το έργο ως «γέφυρα» στο επόμενο (τρέχον) ΕΣΠΑ με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της σχετικής πράξης του ΕΣΠΑ, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΚΑΤ εγκρίθηκε από τον Ιούνιο του 2019 και προφανώς καθυστέρησε η ωρίμανση και ολοκλήρωση των άλλων υποέργων, καθώς περιλαμβάνονταν, πέραν του κατασκευαστικού κομματιού (οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας), αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υποβολή της πρότασης, υπηρεσίες για την νομιμοποίηση των ακινήτων και την κατάρτιση προκαταρτικών μελετών των ενεργειακών παρεμβάσεων, εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, ex post ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση Β΄ΠΕΑ. (προφανώς τα δύο τελευταία θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των έργων).

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι αυτό το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΑΤ δεν είναι το μόνο που «τρέχει» αυτήν την περίοδο. Παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία για αντίστοιχο έργο υπό την επίβλεψη της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, με χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου, που είναι πιο προχωρημένο και εκτελείται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΚΤΕΡ, ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ (4,94 εκατ. ευρώ) και αφορά σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, δηλαδή στην ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, μίας νοσηλευτικής μονάδας καθώς και στην αναδιάταξη ορισμένων ακόμη χώρων της μονάδας του Αμαρουσίου.

 

Ένα νοσοκομείο με ιστορία

Σημειώνεται ότι, το σημερινό ΓΝΑ ΚΑΤ ξεκίνησε ως νοσοκομείο Ατυχημάτων και Αποκαταστάσεως Τραυματιών και Αναπήρων «Ο Απόστολος Παύλος» και έχει την αφετηρία του στην ίδρυση του 449 Κέντρου Αποκατάστασης Τραυματιών από το Γ.Ε.Σ. στις 5 Οκτωβρίου 1949.

Σκοπός του, όπως αναφέρεται στο ιστορικό του νοσοκομείου, ήταν η αποθεραπεία τραυματιών πολέμου, ενώ εγκαταστάθηκε στη βίλα Καζούλη καθώς και σε 8 λυόμενα περίπτερα, τα ονομαζόμενα ΤΟΛ. Ανέπτυξε ειδικά περίπτερα: γυμναστήριο, κέντρο ψυχαγωγίας, βιοτεχνικό εργαστήριο και γεωργικό σχολείο.

Καθώς οι τραυματίες στρατιώτες μειώνονταν άρχισαν να γίνονται δεκτοί πολίτες ως εξωτερικοί ασθενείς και πλέον το ίδρυμα τίθεται στη διάθεση του ΙΚΑ. Το 1951 συστήνεται το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Αναπήρων «Ο  ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ως ΝΠΙΔ και για ένα διάστημα συστεγάζεται με το 449 ΚΑΤ, ενώ δεχόταν μόνο εξωτερικούς ασθενείς που είχαν ανάγκη φυσιοθεραπείας.

Οι καταστροφικοί σεισμοί σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά τον Αύγουστο του 1953 οδήγησαν στην υποδοχή και περίθαλψη των πρώτων εσωτερικών ασθενών, συνολικά 80 θύματα σεισμών.

Το 1955 και αφού έχει αγορασθεί επιπλέον έκταση από τους ιδιοκτήτες της βίλας Καζούλη  άρχισε η οικοδόμηση του νέου νοσοκομείου η οποία ολοκληρώθηκε το 1962.

Το 1958 με τροποποίηση του καταστατικού του, το Ίδρυμα μετονομάζεται σε Νοσοκομείο Ατυχημάτων & Αποκαταστάσεως Τραυματιών & Αναπήρων.