Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ

«Στον ενεργειακό τομέα δεν έχουμε πλέον άλλο χρόνο να σπαταλήσουμε, σε άμεσο και ορατό χρόνο πρέπει να καταλήξουμε ως κοινωνία συνολικά πού θέλουμε να πάμε και να δράσουμε σήμερα, όχι αύριο», τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, μιλώντας για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις, τα τεχνολογικά, περιβαλλοντικά  και γεωγραφικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, ιδίως η Κρήτη, ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος αλλά και τα διλήμματα σε ενεργειακές επιλογές, τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί έως σήμερα σε έργα και δίκτυα και τις νέες προκλήσεις, με τις οποίες καλείται να αναμετρηθεί.

– «Με όπλο μας τα 100 χρόνια ιστορίας του ΤΕΕ, συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο», τόνισε  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από το βήμα του διήμερου συνεδρίου, με θέμα: «Υδρογονάνθρακες, Ενεργειακή Μετάβαση, Υδρογόνο – Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος», που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) και το (κεντρικό) Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Υπογραμμίζοντας ότι:

– «Η ενέργεια ήταν διαχρονικά και θα συνεχίσει να είναι για το ΤΕΕ κεντρικό πεδίο συζητήσεων και κρίσιμων παρεμβάσεων και ένας κρίσιμος τομέας υλοποίησης του έργου του ΤΕΕ και της επιστημονικής και επαγγελματικής δραστηριότητας των μηχανικών». Και πρόσθεσε ότι το ΤΕΕ και οι Έλληνες μηχανικοί:

– «Θα συνεχίσουμε το δρόμο που ανοίξαμε τα τελευταία χρόνια, υλοποιώντας έργα που έχουν πολλαπλασιαστικό, θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Με προτάσεις για το αύριο, με διεπιστημονική προσέγγιση, με διάλογο με την κοινωνία. Με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Παραμένουμε πιστοί σε αυτό μας τον στόχο, με σχέδιο, πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα».

«Στην πορεία μέχρι το 2050 το στοίχημα είναι η επιβίωση του πλανήτη»

Ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Γιώργος Στασινός, υπογράμμισε  την ανάγκη η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης, «στην πορεία μέχρι το 2050, που θα κρίνει αν θα επιβιώσει η ζωή στον πλανήτη, όπως την ξέρουμε στο τέλος του αιώνα, γιατί αυτό είναι το στοίχημα, η επιβίωση του πλανήτη». Και ταυτοχρόνως εξήγησε πως μπορεί και πρέπει, «με την καθοριστική συμβολή των Ελλήνων μηχανικών, οι οποίοι  διαθέτοντας «υψηλή τεχνική γνώση και επιστημοσύνη», «διασφαλίζουν την άρτια υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και ταυτοχρόνως την αποτελεσματική προστασία του φυσικού μας πλούτου, υπηρετώντας διαρκώς με όρους πραγματικότητας τη βιώσιμη ανάπτυξη», η Ελλάδα να συνδιαμορφώσει  το νέο παγκόσμιο  παραγωγικό πρότυπο, στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογικών λύσεων και οργανωτικών προτύπων σε παραγωγή, διανομή και κατανάλωση ενέργειας.

Παρέμβαση του Προέδρου ΤΕΕ για τις ενεργειακές επιλογές και τα έργα  

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από το συνέδριο της Κρήτης, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της αγοράς ενέργειας, καθώς και θεσμικών και δημοσίων φορέων μίλησε για:

– «Την οικολογικά σωστή, κοινωνικά δίκαιη, και οικονομικά συμφέρουσα ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και  για τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας, αφού οι ΑΠΕ δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι, πεδίο ενασχόλησης μόνο των ισχυρών αλλά όλης της οικονομίας και της κοινωνίας».

– «Την εγκατάσταση μικρών λύσεων ΑΠΕ σε κάθε ακίνητοακόμη και μέσα στις πόλεις», τονίζοντας ότι «ζητούμε να γίνουν και πολλά ακόμη που δεν έχουν προβλεφθεί…» και «να επιλυθούν δεκάδες θεσμικά και νομικά ζητήματα που έρχονται από το παρελθόν, όπως το θέμα του ύψους στα κτίρια, ως δήθεν περιβαλλοντικό κριτήριο, που εμποδίζουν την εγκατάσταση περισσότερων συστημάτων ΑΠΕ στις ταράτσες των πόλεων μας.  Ή το θέμα της συναίνεσης των συνιδιοκτητών σε χώρους που θεωρούνται, αλλά δεν είναι, κοινόχρηστοι, όπως οι όψεις των κτιρίων».

– Την αδειοδότηση των ΑΠΕ, λέγοντας «εμείς στο ΤΕΕ συνδράμουμε το ΥΠΕΝ στην απλοποίηση και στην ταχύτητα της αδειοδότησης των ΑΠΕ».

– Τα υδροηλεκτρικά έργα, τονίζοντας ότι «και τα ποτάμια, να θυμόμαστε, παρά τις αντιδράσεις και τις όψιμες αντιρρήσεις, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στο να έχουμε ηλεκτρισμό στη χώρα, να έχουμε φθηνή και ανανεώσιμη ενέργεια…» υπογραμμίζοντας ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε λύση προς ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς να θυσιάζουμε το παρόν.

– «Την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των επενδύσεων σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής»,  που «είναι εν τέλει το πεδίο στο οποίο θα κριθούν όλα τα στοιχήματα για την πράσινη μετάβαση. Αν η ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί, πού και με τί κόστος…», σημειώνοντας ότι  «στη διανομή, όπως και στην αποθήκευση, έχουμε ακόμη πολύ δουλειά» αλλά και ότι «σε κάθε περίπτωση, η διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, οδηγεί την Κρήτη και σε αυτόν τον τομέα να πρωτοπορήσει. Γιατί έχει πόρους και ικανότητες».

– «Το «καύσιμο του μέλλοντος», το υδρογόνο, που είναι πράγματι συνυφασμένο με την ενεργειακή μετάβαση – όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης- ως ένας βασικός καταλύτης, αρκεί να είναι πραγματικά πράσινο, να παράγεται καταναλώνοντας φθηνή και ανανεώσιμη ενέργεια… και να μην επαναληφθεί στο υδρογόνο το θέατρο του παραλόγου που ζούμε με τα αιολικά σε όλη τη χώρα…»,  τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του έργου Grave H2 δημιουργίας κοιλάδας υδρογόνου, που δρομολογείται να υλοποιηθεί στην Κρήτη εντός πενταετίας.

– «Το φυσικό αέριο, που είναι η αλήθεια ότι είναι ένα «βρώμικο» καύσιμο.  Όχι όσο ο λιγνίτης, που βιαστήκαμε να αφήσουμε πίσω, ή το πετρέλαιο, αλλά και το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο που παράγει ρύπους. Όσο και αν οι σχετικές εταιρείες θέλουν να προβάλλουν ένα πράσινο πρόσημο – καθώς όντως το αέριο βοηθά στο πέρασμα από τις υψηλές εκπομπές στις χαμηλότερες –  εκπομπές, και μάλιστα υψηλές, υπάρχουν.».

– «Τις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης», που «μπορεί να  κάνει την Κρήτη έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο, παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, γεωστρατηγικής σημασίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Και στην Ήπειρο, τόπο καταγωγής του, όπου επίσης γίνονται έρευνες, όπως είπε ο Γιώργος Στασινός, τονίζοντας ότι: «Σαφώς και οφείλουμε να διερευνήσουμε αν έχει, αυτή τη στιγμή, τη δυνατότητα η χώρα μας να παράγει έσοδα από εθνικούς ενεργειακούς πόρους, και συγκεκριμένα φυσικό αέριο. Αλλά και να αναγνωρίζουμε και τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα και το ρίσκο που αναλαμβάνουμε».  Αναφέροντας διπλό ρίσκο, «το πρώτο να υπάρχει αγορά μελλοντικά – και είναι οικονομικό. Και το δεύτερο πιο σημαντικό,  να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι έρευνες όσο και η εξόρυξη δεν θα διακινδυνεύσουν μια τεράστια περιβαλλοντική ζημιά σε περίπτωση ατυχήματος».

– «Τη δυνατότητα να πρωτοπορήσουμε στα θέματα αντισεισμικής προστασίας στο βυθό, στη θάλασσα και στη στεριά», τονίζοντας ότι «εγώ προσωπικά και το ΤΕΕ συνολικά έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τόσο τις μελέτες όσο και τις κατασκευές και τους ελέγχους, τους Έλληνες Μηχανικούς που θα αναλάβουν να κάνουν τις μελέτες και τα έργα αυτά όχι μόνο σωστά, αλλά πρωτοποριακά». «Όπως καταφέραμε, πριν μερικές δεκαετίες, με καθυστερήσεις, συμβάντα και κόπο, αλλά με επιτυχία, να εξηλεκτριστεί όλη η Ελλάδα, τόσο στην παραγωγή όσο και στο να φτάσει το ρεύμα στο τελευταίο ορεινό χωριό και στο τελευταίο κατοικημένο νησί του Αιγαίου»

– «Τα μέτρα αποτροπής μιας περιβαλλοντικής ζημιάς αν η επιλογή είναι τελικά η έρευνα και η εξόρυξη», τα όποια «όλα πρέπει όχι μόνον να εφαρμόσουμε αλλά και να εξαντλήσουμε» στα «τρία βασικά σενάρια που όλοι αναφέρουν: η περίπτωση σεισμού, το ατύχημα με μεγάλο πλοίο και το ανθρώπινο λάθος» «Και ας μην ξεχνάμε, αν κάτι συμβεί η Κρήτη θα είναι η πρώτη που θα το πληρώσει. Αλλά δεν θα είναι η μόνη: η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, δεν έχει η φύση τις δυνατότητες που υπάρχουν σε άλλες περιοχές για αποκατάσταση, αν συμβεί μεγάλο ατύχημα θα πρόκειται πραγματικά για καταστροφή τεραστίου μεγέθους».

– «Τις διεθνείς εξελίξεις, όπου επανέρχεται η συζήτηση για πυρηνική ενέργεια, με μικρότερες εγκαταστάσεις, μικρούς αντιδραστήρες, λίγα απόβλητα από τις οποίες η χώρα μας απουσιάζει. Νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει. Και να μας οδηγήσει να σκεφθούμε αν πρέπει να συμμετέχουμε ως χώρα ενεργά στην επιστημονική συζήτηση και δουλειά για την επόμενη μεγάλη ενεργειακή επανάσταση, αν επιβεβαιωθούν εν τέλει οι επιστημονικές εξελίξεις: το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης, την πυρηνική σύντηξη. Αλλά αυτή είναι μια ακόμη πιο δύσκολη συζήτηση….»

«Ο δρόμος προς μια ψηφιακή και πράσινη μετάβαση δεν αλλάζει»

«Η χώρα μας και η Ευρώπη, τουλάχιστον, οδεύουμε σταθερά σε μια ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, σε μια εποχή δραστικού περιορισμού των εκπομπών αερίων ρύπων το 2030 και σε μηδενικές εκπομπές το 2050. Αυτός ο δρόμος δεν θα αλλάξει. Μπορεί να έχει μικρά πισωγυρίσματα ή μεγάλα άλματα μπροστά, αλλά πίσω το ποτάμι δεν γυρνά» είπε ο Γιώργος Στασινός, σημειώνοντας ότι:

– «Σε αυτήν την πορεία για το 2050, δεν μπορεί και δεν πρέπει, κατά κανένα τρόπο, τυχόν επιλογή ερευνών και εξόρυξης, να αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης της πορείας της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα. Η προσήλωσή μας στην ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι συνεπής και απρόσκοπτη – να ενταθεί ακόμη περισσότερο.  Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικολογικά σωστή, κοινωνικά δίκαιη, και οικονομικά συμφέρουσα ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για να καταφέρει να περάσει σταδιακά σε μια εποχή σχεδόν πλήρους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία θα μας εξασφαλίσει και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας στο μέλλον».

Το ΤΕΕ  και οι Έλληνες μηχανικοί, στο πλευρό της Πολιτείας, της ελληνικής Περιφέρειας και των πολιτών

Λέγοντας ότι: «oι υδρογονάνθρακες είναι η συζήτηση του χθες που στην Ελλάδα αργήσαμε να κάνουμε. Οι ΑΠΕ και το υδρογόνο είναι η συζήτηση του σήμερα που υλοποιείται και μας διασφαλίζει το αύριο», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για τις ενεργειακές επιλογές της χώρας και να υπάρξει άμεση δράση για το παρόν και το μέλλον.

Υπογράμμισε ότι «αυτοί που βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και την παρακολούθηση των έργων, της παραγωγής, της μεταφοράς, της κατανάλωσης ενέργειας, κάθε είδους, είναι οι μηχανικοί. Με τα Πολυτεχνεία μας, και τις Πολυτεχνικές μας Σχολές, με τα ερευνητικά μας ιδρύματα, με δυναμικές επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο της ενέργειας και με κάθε μελετητική και κατασκευαστική δουλειά».

Τόνισε ότι η διοργάνωση του συνεδρίου της Κρήτης, με την καθοριστική συμβολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι άλλη μία απόδειξη της δουλειάς που γίνεται στο ΤΕΕ και τα Περιφερειακά Τμήματα του, και ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας ότι:

– «Ως επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας το ΤΕΕ – και ως οι πραγματικοί σχεδιαστές και εφαρμοστές της ανάπτυξης οι Έλληνες μηχανικοί, με καίριες παρεμβάσεις, επιστημονική γνώση, πράξεις, και έργα θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό της Πολιτείας, ολόκληρης της ελληνικής Περιφέρειας και δίπλα στις ανάγκες των πολιτών».