Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) θα προχωρήσει το ΣΔΙΤ, «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης», προϋπολογισμού 195,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δανειοδότηση του έργου θα συμμετέχει η ΕΤΕ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η σχετική συζήτηση με το δημόσιο έχει ολοκληρωθεί και σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της σύμβασης δανειοδότησης μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων και της Intrakat, φορέα υλοποίησης του ΣΔΙΤ.

Πρόκειται για το πρώτο ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών (αφορά τις πόλεις Ρέθυμνο και Ηράκλειο) που έχει προχωρήσει σε σημείο να υπάρχει προοπτική υπογραφής του στα μέσα του επόμενου χρόνου.

Οι διαδικασίες για τα ΣΔΙΤ παραμένουν χρονοβόρες και είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκριση από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για να προχωρήσουν οι φοιτητικές εστίες Κρήτης δόθηκε τον Μάιο του 2019. Η κατασκευή τους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024, δηλαδή 5,5 χρόνια μετά.

Το επόμενο πιο προχωρημένο από άποψη διαδικασίας ΣΔΙΤ δημιουργίας φοιτητικών εστιών είναι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έργο προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ (σε Βόλο και την Λαμία). Ανάδοχος είναι και εδώ η Intrakat (η μοναδική κατασκευαστική που προσήλθε στο τελικό στάδιο του σχετικού διαγωνισμού, όπως   στο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης). Χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξή του δεν υφίσταται και το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ομοειδή έργα που έχουν την έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας (ανταγωνιστικός διάλογος) παραμένει κολλημένο το ΣΔΙΤ για την φοιτητική εστία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 105,4 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Απρίλιο του 2020.

Σε αρχικό στάδιο (δεν έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί) βρίσκονται τα ΣΔΙΤ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (με έγκριση από τη διυπουργική τον Οκτώβριο του 2022) με προϋπολογισμό 87,7 εκατ. και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ (με έγκριση τον Δεκέμβριο του 2022).

Με ΣΔΙΤ θα γίνει και η ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2023.