Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εντός του 2024 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Τέρνα Ενεργειακή το σύνολο του έργου ΣΔΙΤ, για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ (με 70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ) δίνοντας λύση σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Στην παρούσα φάση η μεγαλύτερη εκ των τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων που περιλαμβάνει το έργο, η ΜΕΑ Αρκαδίας, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία, διαχειρίζεται περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε επεξεργασία σήμερα στις Μεταβατικές Μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται τον επόμενο χρόνο να έχουν τεθεί και αυτές σε πλήρη λειτουργία.

Σε εκδήλωση χθες στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε η πρώτη σε λειτουργία ΜΕΑ με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως για την περίοδο 2021-2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά.  Σύμφωνα με τον ίδιο το 2019 σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν μόλις 3 σύγχρονες ΜΕΑ, τώρα λειτουργούν 11, 16 είναι υπό κατασκευή και έρχονται άλλες 10 το 2024.

Ο Γιώργος Περιστέρης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως το έργο αποφασίστηκε το 2013 ξεκίνησε το 2021 και εντός δύο ετών η Τέρνα Ενεργειακή παρέδωσε την πιο σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακής, Γιώργος Αγραφιώτης (και διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου – ο φορέας του ΣΔΙΤ) υπογράμμισε ότι στους λίγους μήνες της πλήρους λειτουργίας της,  η ΜΕΑ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας με τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας κατάφερε να διαχειριστεί ποσότητες απορριμμάτων μεγαλύτερες από τις μέγιστες συμβατικές, ενώ η Περιφέρεια απαλλάχθηκε οριστικά από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που σχετίζονταν με τις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα παρόμοια ΣΔΙΤ της χώρας, κόστος που θα περιοριστεί περαιτέρω με τη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και θα καταστεί ακόμα χαμηλότερο, όταν ολοκληρωθεί από τον ΦΟΔΣΑ το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στους πολίτες της Πελοποννήσου.

Το έργο αναπτύσσεται σε 3 υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει: Τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και ειδικότερα 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), 3 Μονάδες Μεταβατικής Διαχείρισης (ΜΜΔ), οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση των Μονάδων ΟΣΔΑ καθώς και έργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ.

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Παγωμένες οι διαδικασίες για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη αναφορικά με τους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, όπως είπε ο κ. Αγραφιώτης απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της εκδήλωσης στην Αρκαδία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προκηρυχθεί από τον Ιούνιο του 2021 (και αυτή ήταν η δεύτερη φορά) δύο διαγωνισμοί για την ανάθεση ισάριθμων ΣΔΙΤ. Το ένα αφορά τον Πειραιά και το δεύτερο τον Κεντρικό Τομέα Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 680 εκατ. ευρώ οι οποίοι είναι «παγωμένοι». Ο διαγωνισμός για το πρώτο ΣΔΙΤ (Πειραιάς) έχει εισέλθει στον ανταγωνιστικό διάλογο χωρίς ωστόσο να προχωρήσει επί της ουσίας.

«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό» σημείωσε ο κ. Αγραφιώτης προσθέτοντας ότι ελπίζει η νέα περιφερειακή αρχή να «τρέξει» τις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ληφθούν αποφάσεις, μέσα σε 6 μήνες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και στη συνέχεια σε δύο χρόνια να έχουμε σύγχρονες μονάδες και στην Αττική, κάτι απολύτως αναγκαίο, καθώς η Φυλή που σήμερα υποδέχεται όλα τα απορρίμματα έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές της.

Όπως εκτιμάται το βασικότερο πρόβλημα στην Αττική είναι η άρνηση των δήμων να φιλοξενήσουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων.