Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΔΕΗ θέλει να αλλάξει τον χάρτη και τον τρόπο πώλησης των πακέτων των οικιακών τιμολογίων ρεύματος με τη συμμετοχή της στη διαδικασία πώλησης της «Κωτσόβολος», που ο Βρετανικός όμιλος Currys ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου του 2023 ότι προχωρά στην πώληση, όντας η  θυγατρική του εταιρεία στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει η παρουσία της ΔΕΗ ως αγοραστή της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών και με ένα πλήθος υπηρεσιών προς τα νοικοκυριά όπως είναι οι υπηρεσίες εγκατάσης όχι μόνο για συσκευές αλλά και για φωτοβολταϊκά, ηλιακοί θερμοσίφωνες κλπ, μαζί με άλλες υπηρεσίες όπως τηλεπικοινωνίων και σε πακέτα με ασφάλιση προϊόντων και άλλα.

Φωτοβολταϊκά και ηλιακοί θερμοσίφωνες σκοπό έχουν την εξοικονόμηση κόστους ενέργειας των νοικοκυριών οι οποίες ταιριάζουν «γάντι» στο προφίλ της ΔΕΗ. Και παράλληλα το «καλάθι» προϊόντων και υπηρεσιών της Κωτσόβολος μπορεί να ενισχύσει το  αποτύπωμα της ΔΕΗ στην οικονομία και ιδιαίτερα στη λιανική. Από την άλλη βέβαια η ΔΕΗ δεν διαθέτει καμία εμπειρία στο λιανικό εμπόριο, ούτε στα logistics, τα οποία είναι τα δυνατά σημεία της αλυσίδας ηλεκτρικών, αλλά έχει πρόθεση να αναπτυχθεί σε νέους κλάδους αγορών. Η Κωτσόβολος διαθέτει 93 καταστήματα με τη διασπορά να καλύπτουν γεωγραφικά όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο στη διεκδίκηση της ελληνικής εταιρείας συμμετέχει και ο Όμιλος «Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» του Θεόδωρου Φέσσα. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ενδεχόμενη εξαγορά θα μπορούσε να συμβάλλει «στην ανάπτυξη σημαντικών συνεργειών µμεταξύ των δραστηριοτήτων χονδρικής που διαθέτει ο όµιλος αλλά και του δικτύου λιανικής που έχει η Κωτσόβολος…». Και πράγματι με βάση μια κλασική επιχιερηματική ανάλυση είναι ο μόνος από τους διεκδικητές που έχει μεγάλο εύρος συναφών δραστηριοτήτων και εμπειρίας….

Στη διεκδίκηση σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχει και ο όμιλος Μαρινάκη, που έχει ανοιχτεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο με το shopflix, ανακατεύοντας την τράπουλα της πώλησης από την μητρική εταιρεία Currys

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι στη διεκδίκηση παραμένει και διεθνές fund με παρουσία στα Βαλκάνια.

Το κρίσιμο  μέγεθος για την οριστική πώληση της Κωτσόβολος αναμένεται το προσφερόμενο τίμημα. Η διαδικασία των προσφορών εποπτεύεται από τη CITIBANK  και όλα θα κριθούν  από το τίμημα που καταθέσουν οι  ενδιαφερόμενοι. Αλλά η Carrys δεν φαίνεται διατεθιμένη να δώσει πληροφορίες για τη διαδικασία, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια διαδικασία διαγωνισμού αλλά απλή, παραδοσιακή εμπορική πώληση μέσω διαπραγματεύσεων…

Ο κύκλος εργασιών  της Κωτσόβολος έκλεισε στα 733 εκατ ευρώ,  σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 12.1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Tα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 48.6 εκ., από 51.7 εκ. το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20.7 εκ., από 25.2 εκ. το 2021-2022, παρουσιάζοντας μείωση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες –ανεξαιρέτως – τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν τα 13.4 εκ., έναντι 13.3 εκ. το 2021-2022ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 82.8 εκ. έναντι 59.4 εκ. το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39.4%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος, Θοδωρής Καραουλάνης