Μία καινοτόμο επένδυση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αναπτύσσεται από το 2019 στο Κάστρο Βοιωτίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή η Intelligent Green Crops ΑΕ (IGC) ξεκίνησε το 2019 με την καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών στο υψηλής τεχνολογίας θερμοκήπιο 25,5 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια.

Στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, είναι η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας κατά 10 στρέμματα και η κατασκευή ενός πειραματικού θερμοκηπίου για δοκιμές νέων ειδών και ποικιλιών. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητάς της στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις από τα 7,5 εκατ. μαρούλια στα 9 εκατ. και με την επέκταση στα 15 εκατ. μαρούλια, ετησίως.

Τα προϊόντα της IGC, με το brand name «Μαγικός Κήπος», παράγονται σε ιδανικές κλιματικές συνθήκες και διανέμονται καθημερινά στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Metro, My Market και Lidl καθώς και στις λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τα φρέσκα λαχανικά της IGC έχουν το πλεονέκτημα της διατήρησής τους για τρεις εβδομάδες, καθώς πωλούνται μέσα στο γλαστράκι τους.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής λαχανικών και μυρωδικών της IGC στο Κάστρο Βοιωτίας, η ανάγκη ανάπτυξης της θερμοκηπιακής και ειδικότερα της υδροπονικής καλλιέργειας στη χώρα μας αποτελεί το όραμα των ιδρυτών της IGC Κωνσταντίνου Φιλιππίδη και Κώστα Φιλιππακόπουλου.

«Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στη θερμοκηπιακή γεωργία. Μπορεί η υπό κάλυψη γεωργία να εισήλθε στη χώρα μας αρκετές δεκαετίες πριν, αλλά δυστυχώς σήμερα έχουμε μόνο 60.000 στρέμματα σε θερμοκήπια. Η γειτονική Τουρκία, που ξεκίνησε τη θερμοκηπιακή γεωργία πολύ αργότερα, σήμερα εμφανίζει τεράστια δυναμική επενδύοντας στρατηγικά και με κρατική στήριξη. Σήμερα έχουν 800.000 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, στην πλειονότητά τους υψηλής τεχνολογίας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της IGC και πρόεδρος του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης θέτοντας την «ανάγκη επιτάχυνσης του σχεδιασμού από πλευράς Κράτους, με στόχο την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής και δη της υδροπονικής καλλιέργειας».

Τη συμβολή των υδροπονικών καλλιεργειών στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής έθιξε ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Σάββας τονίζοντας πρωτίστως την αύξηση της παραγωγικότητας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που αφήνουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οδηγούν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. «Η απόδοση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών είναι μέχρι και δέκα φορές περισσότερη από τη συμβατική γεωργία, καθώς έχουμε παραγωγή σε 12μηνη βάση και σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Σήμερα, από τα 40 εκατ. καλλιεργήσιμα στρέμματα μόνο σε 1,8 εκατ. καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά εκ των οποίων 60.000 είναι θερμοκήπια και μόλις 1.500 στρέμματα υδροπονίας. Η έλλειψη μονάδων υψηλής τεχνολογίας οδηγεί σε σημαντική απώλεια υπεραξίας», ανέφερε ο κ. Σάββας.

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και εκπαίδευσης του γεωπονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας μας στις σύγχρονες τεχνολογίες της θερμοκηπιακής γεωργίας και ιδιαίτερα της υδροπονικής έθεσε ο πρόεδρος της IGC Παναγιώτης Λαδακάκος τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξής τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης.

«Η ανάπτυξη της θερμοκηπιακής γεωργίας θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής» επισήμανε το στέλεχος Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Αθανάσιος Δεδούσης προσθέτοντας ότι «Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών έθεσε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και διευθύνων σύμβουλος της BASF Βασίλης Γούναρης τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης εθνικής στρατηγικής, με στόχο την κατάκτηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, της αδυναμίας χαρακτηρισμού των προϊόντων της μονάδας με την ένδειξη organic έθεσε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής παραγωγής Ανδρέας Λύπας.

Για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των θερμοκηπίων και την προώθηση της υδροπονίας μίλησε ο Δρ. Γεωπονίας και ερευνητής ΕΚΓΕ της Γεωπονικής του ΑΠΘ, Βασίλης Φιρφιρής.

Τέλος, για την ανάπτυξη του κλάδου με στόχο την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης και τον περιορισμό των εισαγωγών προς ενίσχυση του εμπορικού ισοζυγίου μίλησε ο ιδρυτής της εταιρείας σπορόφυτων Mimikos Green Plants, Μιχάλης Μιμίκος.