Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Το πρώτο εξάμηνο του έτους η ζήτηση για ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε αυτή για τη Μύκονο, σύμφωνα με το 2o Market Report από την Greece Sotheby’s International Realty (γραφείο luxury real estate με εξειδίκευση στην προώθηση και πώληση πολυτελών κατοικιών στα ελληνικά νησιά και σε επιλεγμένες τοποθεσίες της ηπειρωτικής χώρας).

Είναι η πρώτη φορά που η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει περισσότερη ζήτηση από τη Μύκονο με αύξηση στα αιτήματα ζήτησης 25,8%.

Η Κέρκυρα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων όπως και η Μύκονος ενώ την 1η πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας και η Πάρος και ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.

Πάντως, βάσει των στοιχείων που παραθέτει η Sotheby’s η δυναμική των συναλλαγών παραμένει αλλά με επιλεκτικούς πλέον αγοραστές.

Τα αιτήματα ζήτησης και οι επιτόπιες υποδείξεις ακινήτων διαμορφώθηκε στο 12,2% έναντι 13% στο πρώτο εξάμηνο της περσινής χρήσης. Η οριακή πτώση του συγκεκριμένου δείκτη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στους απαιτητικούς αγοραστές οι οποίοι μετά τις πιο ελαστικές αποφάσεις της περιόδου της πανδημίας εμφανίζονται πιο αυστηροί στα κριτήριά τους και στην υποχώρηση του αποθέματος σπιτιών «πρώτης γραμμής», ειδικά στην κατηγορία των παραθαλάσσιων (beachfront) πολυτελών κατοικιών μετά από 3 χρόνια πολύ αυξημένων όγκων συναλλαγών.

Το ίδιο διάστημα το ποσοστό «κλεισίματος» βελτιώθηκε  με το 8,6% των υποδείξεων να καταλήγουν σε συμβόλαιο έναντι ποσοστού 7,2% στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα ανωτέρω μεγέθη απέχουν αρκετά από τις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου 2021 όπου ο σχετικός δείκτης ήταν 14,1%.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι αποτέλεσμα ποιοτικών αναλύσεων που έκανε η Sotheby’s International Realty για την κτηματαγορά κατοικιών πολυτελείας προσθέτοντας για πρώτη φορά στον κλάδο και ποιοτικές αναλύσεις και από άλλα 8 περιφερειακά γραφεία του δικτύου στη Μεσόγειο. Το τμήμα ανάλυσης του γραφείου της Αθήνας συνεργάστηκε με τα γραφεία Sotheby’s της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, της Κροατίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου, της Πορτογαλίας και της Αιγύπτου με στόχο να εμβαθύνουν σε περιφερειακό επίπεδο στα μοτίβα συμπεριφοράς των Ατόμων Υψηλής Καθαρής Θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI).

Βάσει επίσης της Sotheby’s στις περισσότερες αγορές της λεκάνης της Μεσογείου, το ενδιαφέρον των HNWI για πολυτελείς κατοικίες παραμένει σταθερό. Πιο συγκεκριμένα, τα γραφεία σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Κροατία δεν αναφέρουν κάποια μεταβολή στο μοτίβο ζήτησης από το 2022 στο 2023. Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη αγορά που παρατηρείται αύξηση, ενώ τα γραφεία Sotheby’s International Realty στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Κυανή Ακτή αναφέρουν μείωση.

Σε σχετικό ερώτημα για τη μελλοντική ζήτηση κατοικιών πολυτελείας από HNWI η πλειοψηφία των γραφείων υπήρξε αισιόδοξη με αυτά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κροατίας να περιμένουν αύξηση στο ενδιαφέρον των αγοραστών. Τα γραφεία της Κύπρου και της Κυανής Ακτής αναμένουν ότι το μοτίβο ενδιαφέροντος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται ως πηγές αιτημάτων (leads) σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, και της Κύπρου. Η Γαλλία δείχνει ενδιαφέρον για την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, συμμετέχουν στη ζήτηση σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο. Ταυτόχρονα, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ειδικότερα η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, εμφανίζουν ενδιαφέρον για τις αγορές της Αδριατικής: Κροατία και Μαυροβούνιο.

Ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Greece Sotheby’s International Realty με αφορμή τα παραπάνω σημείωσε: «Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά τα στοιχεία τεκμηριώνουν με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο “επιλεκτικών αγοραστών”.  Έχοντας ξεκάθαρη εικόνα του πρώτου εξαμήνου της χρήσης μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το ενδιαφέρον υπάρχει και είναι έντονο, ωστόσο οι πωλήσεις κλείνουν για εκείνα τα ακίνητα που πληρούν όλα τα κριτήρια στο μυαλό ενός απαιτητικού αγοραστή».