Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για το φυσικό αέριο διαπιστώνει η ΕΔΑ Αττικής με βάση τα στοιχεία για τις νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ύστερα από το “πάγωμα” του 2022 που οφείλεται στην εκτόξευση των τιμών του καυσίμου λόγω της ενεργειακής κρίσης.

   Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λεωνίδας Μπακούρας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, οι νέες συνδέσεις έφθασαν το 2021 σε επίπεδα – ρεκόρ όλων των εποχών (24.000) αλλά το 2022 λόγω της κρίσης μειώθηκαν κατά 50 %. Ακολούθησε στάση αναμονής των καταναλωτών για την εξέλιξη των τιμών και μετά το Πάσχα παρατηρείται αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα μόνο τον Ιούνιο να υπογραφούν 1400 συμβάσεις και συνολικά στο πρώτο εξάμηνο 5.061. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά βιομηχανίες που είχαν διακόψει τις παραλαβές φυσικού αερίου και το αντικατέστησαν με άλλα καύσιμα (LPG, πετρέλαιο κ.α.) έχουν ήδη επιστρέψει.

   Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΑ Αττικής επιταχύνει το επενδυτικό πρόγραμμα που προβλέπει για εφέτος δαπάνες ύψους 41,4 εκατ. Ευρώ για επεκτάσεις και αναβάθμιση του δικτύου, ψηφιοποίηση, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κ.α. Ο χάρτης με τις περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί εφέτος το δίκτυο είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της εταιρείας (https://edaattikis.gr/xartis-apeikonisis-energwn-diktywn/) ενώ ο κ. Μπακούρας επεσήμανε ότι η εταιρεία δεσμεύεται για ολοκλήρωση της σύνδεσης σε διάστημα 30 ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου (διευκρινίζεται ότι η εσωτερική εγκατάσταση μετά το μετρητή κατασκευάζεται με ευθύνη του καταναλωτή).

   “Ο σχεδιασμός των έργων πραγματοποιείται με τεχνικοοικονομικά κριτήρια που θα επιφέρουν αύξηση των συνδέσεων των νέων καταναλωτών και των διανεμόμενων όγκων, καθιστώντας τα δίκτυα αποδοτικά”, επεσήμανε ο κ. Μπακούρας. Έμφαση εξακολουθεί να δίνεται στην υπογραφή συμβάσεων με πελάτες που βρίσκονται σε σημεία όπου υπάρχει ήδη ενεργοποιημένο δίκτυο.

   Το επενδυτικό πρόγραμμα ως το 2029 προβλέπει επενδύσεις ύψους 261 εκατ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων σε νέες περιοχές και την τροφοδότηση 7 ακόμη απομακρυσμένων από το υφιστάμενο δίκτυο Δήμων (Μεγάρων, Ραφήνας, Μαραθώνας, Αρτέμιδας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής και Μάνδρας) με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή σημείων έγχυσης υδρογόνου και βιομεθανίου για το οποίο υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και διαθεσιμότητα και αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο όπως και η αντικατάσταση του παλαιού σιδερένιου δικτύου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ως το 2026.

   Όπως επισημάνθηκε εξάλλου, έως τον Οκτώβριο αναμένεται η ενοποίηση τρων εταιρειών διαχείρισης των Εταιρειών Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, ΔΕΔΑ) ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το τιμολογιακό καθεστώς (τέλη δικτύου) που θα ισχύει μετά την συγχώνευση.