Σε φάση ενεργής αξιοποίησης εισέρχεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της νέας εταιρείας, Skyline Real Estate, αξίας 438 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του στις Dimand και Premia ΑΕΕΑΠ.

Τα παραπάνω είπε χθες, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΕΕΑΠ.

Ο κ. Μαρκάζος μίλησε για το μεγαλύτερο έργο μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η Premia θα είναι ενεργός μέτοχος στη νέα αυτή εταιρεία για την οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ως προς τις υπεραξίες που κρύβει το χαρτοφυλάκιό της.

Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί στη Skyline έχουν μεταβιβαστεί ακίνητα της Alpha Bank, συνολικής αξίας 438 εκατ., όπως προαναφέραμε. Ορισμένα θα πουληθούν (π.χ. τα οικιστικά) και άλλα θα ανακατασκευαστούν για να μισθωθούν εκ νέου αποδίδοντας στη νέα εταιρεία εισόδημα.

Το τι θα αποφασιστεί για την Skyline στο μέλλον (έπειτα από 5 – 6 χρόνια) σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, είναι ανοιχτό. «Μεταξύ άλλων μπορεί να γίνει ΑΕΕΑΠ ή να αγοραστεί από μια ΑΕΕΑΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Alpha Bank στη Skyline διατηρεί το 35% και η κοινοπραξία των Dimand και Premia το 65% (σημείωση: στο 65% η συμμετοχή της Dimand είναι 75% και της Premia 25%).

Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας ακινήτων, στο οποίο περιλαμβάνονται γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες, χώροι βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ., δύναται, εφόσον αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί (ανακαινίσεις κ.λ.π.) να φτάσει σε αξία συνολικά το 1 δις. ευρώ με την αναμενόμενη απόδοσή του να κινείται σε διψήφιο ποσοστό.

Μεταξύ των ακινήτων της Skyline είναι το εμβληματικό συγκρότημα κτηρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους καθώς και το κτήριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή.

Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την επενδύτρια κοινοπραξία και τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη τμήματος του κόστους εξαγοράς του χαρτοφυλακίου και των ανακατασκευών των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες διευθύνων σύμβουλος της Skyline αναλαμβάνει ο Δημήτριος Ράπτης, ο οποίος έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στις επιχειρήσεις real estate, του Ιωάννη Παπαλέκα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Premia χθες απαντώντας επίσης σε ερωτήματα είπε ότι η οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του Athens Heart στην οδό Πειραιώς 180 έχει εκδοθεί και εντός Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου σε ένα σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα 26.500 τ.μ. με πιστοποίηση LEED Gold.

Πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης για την Πειραιώς 180 θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ (αγορά ακινήτου, ανακατασκευή χρηματοοικονομικό κόστος) λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του κατασκευαστικού κόστους. Σύμφωνα με τον ίδιο το κατασκευαστικό κόστος τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί 50%.

Σημειώνεται ότι η Premia έχει ζητήσει την έγκριση δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επένδυση της ανακατασκευής του εμπορικού κέντρου, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χαμηλώσει το κόστος της χρηματοδότησης.

Ο επικεφαλής της Premia αναφέρθηκε και στη δυσκολία να βρεθούν σήμερα συνεργεία για τις κατασκευαστικές εργασίες (λόγω του μεγάλου όγκου των έργων που είναι σε εξέλιξη) λέγοντας πάντως πως σύντομα θα αποφασιστεί από την ΑΕΕΑΠ η τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει τη μετατροπή του εμπορικού κέντρου σε γραφεία (εξετάζονται 3 προσφορές).

Το νέο γραφειακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον μισθωτή του,

την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η Premia έχει υπογράψει με την ΑΔΑΕ 12ετή μισθωτική συμφωνία με συνολικό ετήσιο μίσθωμα 4,382 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση στο Athens Heart είναι τμήμα του συνολικού επενδυτικού πλάνου της ΑΕΕΑΠ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους.

Στόχος της παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της για να φτάσει σε αξία το 1 δις. ευρώ ώστε η εταιρεία να καταστεί αναγνωρίσιμη και στο εξωτερικό.