Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Άκτωρ, Άβαξ και Μυτιληναίος ανταποκρίθηκαν χθες στη σχετική πρόσκληση κατάθεσης προσφορών της Lamda Development για το έργο της πρώτης φάσης του μητροπολιτικού πάρκου στην μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού.

Ειδικότερα πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός τμήματος του πάρκου στο Ελληνικό με το έργο να επιγράφεται: «Μητροπολιτικό Πάρκο Φάση 1, Έργο Παράκτιο Μέτωπο και Δημόσιοι Ανοιχτοί Χώροι».

Σύμφωνα με τα όσα έχει δημοσιοποιήσει η Lamda η πρώτη φάση του πάρκου θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75.000 τ.μ. έχει ανοίξει για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021.

Με αφετηρία το Experience Park, το Πάρκο του Ελληνικού θα μεγαλώνει και θα φτάσει να καλύπτει μία έκταση 2.000.000 τ.μ.

Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του πάρκου στην ολοκληρωμένη του μορφή εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Lamda.

Βάσει των αρχικών στοιχείων της Lamda (κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του Ελληνικού το 2021) το κόστος για τα έργα στο πάρκο την πρώτη πενταετία εκτιμώνται μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ. Το κόστος των μελετών είναι περί τα 7 εκατ. ευρώ.

Το πάρκο θα καλύπτει με απόλυτη αυτάρκεια τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, ενώ θα αντισταθμίσει πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. Οι ανάγκες του σε νερό θα καλύπτονται πλήρως μέσω της πρότυπης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων ενώ οι έξυπνες υποδομές φωτισμού και διαχείρισης ενέργειας θα εξασφαλίζουν την πλέον αποδοτική κατανάλωση.

Ολοκληρωμένο θα είναι 14 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου, καλύπτοντας το 1/3 της συνολικής  ανάπτυξης.

Τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Park υπογράφουν το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη.

Θα ξεκινά από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα φτάνει μέχρι την παραλία, θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο στην Ελλάδα που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ θα συνδέει το Ελληνικό, την Αργυρούπολη και τον Άλιμο.