Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης των τριών τμημάτων του Ultra – Fast Broadband (UFBB) μεταξύ του ΟΤΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έπειτα από την ολοκλήρωση του ελέγχου της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα τέσσερα τμήματα του έργου για τα οποία ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή του διαγωνισμού για το UFBB βρίσκεται σε φάση εξέτασης των δικαιολογητικών που της έχει προσκομίσει η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms (αργότερα από ότι το έπραξε ο ΟΤΕ) ώστε να στείλει για έλεγχο στο Ελεγκτικό την προς υπογραφή σύμβαση. Δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του συνόλου του έργου.

Το UFBB αφορά την υλοποίηση ευρυζωνικών δικτύων (οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια) σε περιοχές της χώρας χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον και αποτελεί κομμάτι του σχεδιασμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κάλυψη του συνόλου των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με υπερ – υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο internet.

Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με τη διαδικασία ανάθεσής του να έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, ο ΟΤΕ θα υπογράψει τις προσεχείς εβδομάδες, για την υλοποίηση του έργου στις γεωγραφικές ζώνες (lots) 1, 3 και 7 που αφορούν: Το lot 1, 124.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας). Το 3, 122.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και το 7, 101.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Η διάρκεια του ΣΔΙΤ είναι 26 έτη και μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα  1 Gbps.  Προβλέπεται χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 249 εκατ. ευρώ.