Πηγή Εικόνας: https://dimand.gr/en/

Το έργο των νέων δικαστηρίων του Πειραιά κατακυρώνεται στη Dimand, έναντι τιμήματος 80,9 εκατ. ευρώ, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ), φορέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Βάσει της ίδιας απόφασης απορρίπτεται η ένσταση της Golden Horizon (επενδυτικός φορέας ισραηλινών συμφερόντων) που έχει προτείνει το κτήριο Κεράνη επί της οδού Πειραιώς. Προηγήθηκε αυτοψία στα δύο ακίνητα τα οποία προτάθηκαν από τους ενδιαφερόμενους για το έργο.

Το ακίνητο της Dimand που, εκτός απρόοπτου, θα στεγάσει τα δικαστήρια Πειραιώς βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και καταλαμβάνει το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου 204 επί των οδών Χαϊδαρίου, Μεθώνης, Φωκίωνος και Παπαστράτου. Είναι  17.050 τ.μ. και εντός του υπάρχει διώροφο διατηρητέο κτήριο μεταλλικό με χρήση αποθηκών.

Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης (63,810 εκατ.) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (17,144 εκατ.). Ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να διαμορφώσει το ακίνητο καταλλήλως, ώστε αυτό να μεταβιβαστεί στον αγοραστή ως τελικό προϊόν ολοκληρωμένο, «με το κλειδί στο χέρι».

Το ΤΑΧΔΙΚ στην ίδια απόφαση αναφέρει ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εντός προθεσμίας 10 ημερών, και σε περίπτωση άρνησης ή σιωπηρής άρνησης, οποιουδήποτε άλλου πιστοποιημένου εκτιμητή, για την αξιολόγηση της από 6/2/2023 έκθεσης της Επιτροπής Εκτιμητών για το προτεινόμενο από την Dimand ακίνητο. Και αυτό γιατί στην από 8/9/2022 μελέτη εκτίμησης εμπορικής αξίας του προσφερόμενου ακινήτου, η εταιρεία, θυγατρική της Dimand, κάτοχος του ακινήτου που προορίζεται να στεγάσει τα δικαστήρια Πειραιά «HUB 204», αναφέρει ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου, στην παρούσα φάση, είναι 5,010 εκατ. ενώ η Επιτροπή Εκτιμητών, στην από 6/2/2023 έκθεσή της, εκτιμά ότι η αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 8 εκατ. ευρώ.