Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ  ΚΙ.ΝΑ.Λ για το ιδιωτικό χρέος.

Ο υπουργός άνοιξε γρήγορα την ατζέντα των αλλαγών αναφέροντας ότι «βελτιώνουμε το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε μεταξύ άλλων:

Α)Να υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.

 Β)Να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

 Γ)Να εντάξουμε και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

 Δ)Να καταργήσουμε την ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειώσουμε το επιτόκιο ρύθμισης αυτών

Σύμφωνα με νομικούς η πρώτη αλλαγή αποκαθιστά μια αδικία κατά των δανειοληπτών οι οποίοι δεν ελάμβαναν απάντηση από τους πιστωτές για την προτεινόμενη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο νόμος έδινε  την ευχέρεια να μην αποδεχθούν τη ρύθμιση  και κυρίως να μη δίνουν καμία εξήγηση. Πλέον  με τη νομοθέτηση των αλλαγών ο πιστωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της αιτιολογημένης μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να προηγείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.

Θετικά αξιολογήθηκε από νομικούς κύκλους η αιτιολογημένη πρόταση ρύθμισης όπως και η δημόσια ανάρτηση της ρύθμισης.

Επιπλέον η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης και μείωση του επιτοκίου ρύθμισης οφειλών επιτοκίου προεξόφλησης αναμορφώνουν  πλήρως  το Εξωδικαστικό  Μηχανισμό Ρύθμισης  Οφειλών.

Οι οφειλέτες σε ΕΦΚΑ ΚΑΙ Εφορία «έτρεμαν» μέχρι τώρα, πολλές φορές, το επιτόκιο εξόφλησης  που έβαζε το δημόσιο  και ήταν στο 5%  Το ψηλό επιτόκιο έκανε μαρτύριο την εξόφληση διότι σε πολλές  περιπτώσεις που η ρύθμιση προέβλεπε κούρεμα της οφειλής το επιτόκιο εξόφλησης δημιουργούσε διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο ποσό οφειλής από το κούρεμα, σε περίπτωση μακροχρόνιων ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, σε μία οφειλή 100.000 ευρώ και με κούρεμα 30.000 ευρώ σε εξόφληση 240 δόσεις , το ύψος  της οφειλής «άγγιζε» στο τέλος τις 150.000 ευρώ.

Το επιτόκιο αναμένεται  να μειωθεί στο 3% που αποτελεί μια ανάσα για τους οφειλέτες.

Η επόμενη αλλαγή είναι να εντάσσονται σε ρύθμιση με ένα πιστωτή.

Πάντως ο υπουργός από το βήμα της Βουλής έστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ήταν η κυβέρνηση που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικία με νόμο τον Φεβρουάριο του 2019.