Στην απόχη  του υπουργείου Ανάπτυξης  κα της ΔΙ.ΜΕ.Α πιάστηκε ισχυρή αλυσίδα σούπερ μάρκετ διότι παραβίασε τους κανόνες του περιθωρίου κέρδους και αναμένεται να πέσει  «καμπάνα»  από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ολοκλήρωση της έρευνας πιθανότατα να  οδηγήσει  στη δημοσιοποίηση  του ονόματος  της αλυσίδας  προκαλώντας αναστάτωση  στην αγορά  του  λιανεμπορίου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οριστικοποίηση των στοιχείων της έρευνας θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του προστίμου – όπως θα πει και το όνομα της αλυσίδας – διότι το πρόστιμο ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 50.000 ευρώ.

Η αγωνία όπως και ο σκοπός του υπουργού  Άδωνι Γεωργιάδη είναι να συγκρατηθεί  ο πληθωρισμός  όπως αυτός αποτυπώνει  την άνοδο  των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.

Το βασικό εργαλείο για τον περιορισμό της ανόδου των τιμών στα τρόφιμα είναι το καλάθι  του νοικοκυριού το οποίο συμπληρώνει 4 μήνες  ζωής.

Η συνολική εικόνα του καλαθιού με βάση τα στοιχεία του e– katanalotis δείχνουν ότι το καλάθι συνέβαλε κατά 11,9% στη μείωση του πληθωρισμού (για τα συγκεκριμένα προϊόντα) και σε επίπεδο μήνα κινείται κοντά  στο 3% στην αγορά των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου θα κινηθεί  κάτω του 7%.

Η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου  αναμένεται με ενδιαφέρον διότι  στις 12 το μεσημέρι  η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό  του Ιανουαρίου 2023.

Να σημειωθεί  ότι ο εναρμονισμένος  δείκτης με βάση  την Eurostat για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,2% από 7,6% του Δεκεμβρίου.

Η μηνιαία μεταβολή  του ΔΤΚ επηρεάζεται σε σημαντικό  βαθμό από τη Διατροφή και τα αλκοολούχα ποτά  όταν η στάθμιση τον  περασμένο Δεκέμβριο  ήταν στο 210,62%. Ακολούθησε η Στέγαση με 161,24% και οι Μεταφορές 137,6 %.

 Η Eurostat κατεβάζει  το ΔΤΚ  της Ελλάδος

Τα στοιχεία της Eurostat προμηνύουν ότι ο εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα σημειώσει αποκλιμάκωση με τη  διατροφή να εμφανίζεται σε πτώση.

Να σημειωθεί  ότι στη Γερμανία ο δείκτης τροφίμων ενισχύθηκε  κατά 20,7% τον Ιανουάριο του 2023, η Πορτογαλία στα τρόφιμα είχε άνοδο 18,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, στην Ολλανδία τα τρόφιμα ενισχύθηκαν  κατά 17% και στη Γαλλία  κατά 12%.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και ο προσωπικά  ο υπουργός  Άδωνις  Γεωργιάδης θα αναζητά  τη συμμετοχή του καλαθιού  στις ανακοινώσεις  της ΕΛΣΤΑΤ το οποίο για 14η εβδομάδα  συμμετέχει στην αγορά σε ποσοστό  80% δίνοντας σταθερότητα  στις τιμές βασικών  προϊόντων για τα νοικοκυριά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εθνικός ΔΤΚ θα γράφει υποχώρηση κάτω από  το 7% τον Ιανουάριο  του 2023 σημειώνοντας  σημαντική αποκλιμάκωση.

Τέλος να σημειωθεί ότι με τα στοιχεία της IRI, το λιανεμπόριο τη χρονιά που πέρασε αναπτύχθηκε κατά 6,2%  στα 8,56 δις  ευρώ ενώ οι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν πτώση  0,9%. Τα τυποποιημένα προϊόντα (fixed barcode) σημείωσαν άνοδο 5,8% και τα χύμα (με το ζύγι) 7,5%.Το μερίδιο των τυποποιημένων προϊόντων ανήλθε σε 76,3% και των χύμα σε 23,7%.