Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τη διαδικασία για την κατασκευή του δεύτερου πύργου – τοπόσημο στο Ελληνικό, εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, ξεκίνησε η Lamda Development.

Ο Mixed Use Tower, ψηλό κτήριο μέχρι 200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, επένδυση συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα αποτελείται από χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες.

Εντάσσεται στην πρώτη φάση της μεγάλης ανάπτυξης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, ο σχεδιασμός του έχει ανατεθεί στο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών θα αναλάβει διεθνούς φήμης εταιρεία διαχείρισης (hotel operator).

Για τον Mixed Use Tower η Lamda έχει ανακοινώσει πριν ένα χρόνο συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο). Lamda και Brook Lane θα υλοποιήσουν την εν λόγω επένδυση, μεικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. (GFA) μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού με ποσοστά η κάθε μία 30% και 70% αντίστοιχα.

Η διαδικασία για τον δεύτερο πύργο στο Ελληνικό προσομοιάζει με αυτή της κατασκευής του Riviera Tower (ο οικιστικός πύργος στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού) και του Vouliagmenis Mall Complex (VMC).

Σε πρώτη φάση θα επιλεγεί Early Contractor Involvement (ECI) μέσω διαγωνισμού που έχει εκκινήσει με πρόσκληση των ενδιαφερόμενων κατασκευαστών να καταθέσουν προσφορές έως τις 17 Μαρτίου 2023. Είθισται να ζητείται αποδεδειγμένη εμπειρία στην κατασκευή ψηλών κτηρίων και γι΄αυτό οι οικονομικοί φορείς που συμμετείχαν στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί είναι κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών.

Ο ECI που θα δώσει την αρτιότερη προσφορά θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, ενώ δύναται (χωρίς να είναι δεδομένο) να είναι και ο κατασκευαστής του.

Υπενθυμίζεται ότι για τον οικιστικό πύργο επελέγη μεταξύ τεσσάρων προσφορών η κοινοπραξία των Bouygues – Intrakat ως ECI και η ίδια, εκτός απρόοπτου, θα τον κατασκευάσει (εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης).

Βάσει της πιο πρόσφατης αναφοράς της Lamda για το χρονοδιάγραμμα του Ελληνικού οι οικοδομικές άδειες για τον δεύτερο πύργο θα εκδοθούν εντός του 2023 (το β’ εξάμηνο) με την κατασκευαστική περίοδο να διαρκεί από φέτος έως και τις αρχές του 2026 (α’ εξάμηνο).

Πριν λίγες μέρες, στο μεταξύ, κατατέθηκαν οι προσφορές για τον Early Contractor Involvement του Vouliagmenis Mall Complex (εμπορικό κέντρο και γραφειακοί χώροι που θα στεγάσουν την Τράπεζα Πειραιώς). Η Lamda στην περίπτωση του VMC θα επιλέξει ECI μεταξύ τεσσάρων κοινοπραξιών, Άβαξ – Rizzani de Eccher (ιταλική εταιρεία), Αρχιρόδον – Ibuild (με έδρα το Ντουμπάι), ΓΕΚ Τέρνα – ACC (με δραστηριότητα σε Αφρική και Μέση Ανατολή, ιδρύθηκε στο Λίβανο) και Άκτωρ – Man (επίσης λιβανέζικη).

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]