Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Πάνω από 30 νεοφυείς επιχειρήσεις από τον χώρο της «βαθιάς τεχνολογίας», με έδρα την κεντροανατολική Ευρώπη, αναμένεται να υποστηρίξει χρηματοδοτικά μέσα σε 16 μήνες το πρόγραμμα «Ventures Thrive». Πρόκειται για ένα από τα πρώτα προγράμματα πανευρωπαϊκής εμβέλειας στον χώρο του deep tech, στην ιδρυτική ομάδα του οποίου μετέχει και η «Anthology Ventures», επιχειρηματικό «παιδί» της Έντριαν Θρας (Andrian Thrash) από το Σαν Φρανσίσκο, του Θεσσαλονικέα Αργύρη Σπυρίδη και της Κοζανίτισσας Βιβής Γκιούρκα, καθώς και επιχειρηματικών αγγέλων. Μάλιστα, στις 17 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για τον πρώτο οκτάμηνο κύκλο των χρηματοδοτήσεων, που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομίας με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τι είναι όμως η βαθιά τεχνολογία (deep tech); Με πολύ απλά λόγια, είναι τεχνολογία που η ανάπτυξή της παρουσιάζει υψηλό οικονομικό ρίσκο, γιατί αφορά το μέλλον (πολλές φορές δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη δηλαδή), απαιτεί πολλή και προηγμένη έρευνα και συνήθως αποδίδει καρπούς αρκετό χρονικό διάστημα μετά την αρχική σύλληψη της επιχειρηματικής ιδέας. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά και την καθημερινότητα και να «γεννήσει» πολύ σημαντικά έσοδα όταν ωριμάσει. Πρόκειται ουσιαστικά για το είδος εκείνο της τεχνολογίας, που οδηγεί σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και κάνει δυνατές νέες εφαρμογές της μηχανικής. Επειδή ακριβώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο της βαθιάς τεχνολογίας χρειάζονται συχνά πολύ περισσότερο χρήμα και χρόνο -σε σχέση με άλλες startup και γενικά επιχειρήσεις- για να παρουσιάσουν αποτελέσματα, συνήθως δεν πορεύονται μόνες τους, αλλά συνδέονται με πανεπιστήμια ή ερευνητικούς οργανισμούς, απασχολώντας κατά κύριο λόγο εξειδικευμένους μηχανικούς και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες-ερευνητές.

Ποιες startups θα υποστηρίξει το Ventures Thrive;

«Το Ventures Thrive θα ενισχύσει startups επιπέδου TRL6 και άνω, σε δύο θεματικούς τομείς, ο πρώτος εκ των οποίων αφορά την κλιματική αλλαγή και ο δεύτερος θα ανακοινωθεί μελλοντικά (το Επίπεδο Τεχνολογικής Ετοιμότητας 6/TRL 6 σημαίνει πως έχει ήδη γίνει επίδειξη τεχνολογίας σε σχετικό περιβάλλον). Θα πρόκειται για startups από την κεντροανατολική Ευρώπη και από τον χώρο των λεγόμενων “widening countries” (σ.σ. χωρών με χαμηλή συμμετοχή στο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα και Ανάπτυξη και τα πρότζεκτ του Horizon 2020), οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόνο το 13% των projects του EIC Accelerator (Επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας). Το σύνολο των κεφαλαίων που το “Ventures Thrive” έχει διαθέσιμα για χρηματοδότηση αυτών των startups είναι 1,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) και την Εκτελεστική Επιτροπή για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EISMEA), ενώ το πρόγραμμα στοχεύει στην άντληση επιπλέον δημοσίων και επενδυτικών κεφαλαίων» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αργύρης Σπυρίδης.

Σε δύο οκτάμηνους κύκλους -συνεχίζει- θα υποστηριχθούν 32 startups, που θα λάβουν έως 100.000 ευρώ σε equity-free χρηματοδότηση (σ.σ. χρηματοδότηση που δεν προβλέπει υποχρέωση εκχώρησης μετοχικού μεριδίου της startup) και υπηρεσίες έκαστη. «Δεν είναι όμως η equity-free χρηματοδότηση το μοναδικό συστατικό που προσφέρει αξία στο “Ventures Thrive”: οι συμμετέχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις θα “παντρευτούν” με μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης σε κοινά πρότζεκτ, όπου οι startups θα κληθούν να λειτουργήσουν σε πλαίσιο ανοιχτής καινοτομίας, μαζί με συμμετέχουσες στο πρόγραμμα μεγάλες εταιρείες, με απώτερο την υλοποίηση “πιλότων” και τις απορρέουσες συνεργασίες. Κάθε κύκλος του προγράμματος κλείνει με συμμετοχή -και pitching (εταιρική παρουσίαση) στο αναγνωρισμένης αξίας επιχειρηματικό γεγονός “Wolves Summit”, μπροστά σε σημαντικό αριθμό επενδυτών και corporates» σημειώνει ο Αργύρης Σπυρίδης.

Ποιο είναι όμως το προφίλ των νεοφυών επιχειρήσεων βαθιάς τεχνολογίας, που αναζητά προς χρηματοδότηση το «Ventures Thrive», στο οποίο μετέχουν επίσης ως ιδρυτικά μέλη οι φορείς Wolves Summit (Πολωνία) και ACCELER8 (Μάλτα). Πέραν των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, το ευρύτερο προφίλ των επιχειρήσεων, που το «Ventures Thrive» αναζητά για να χρηματοδοτήσει κατηγοριοποιούνται σε τρεις ευρείς τομείς: αυτόν της ψηφιακής τεχνολογίας (πχ. Μεγάλα Δεδομένα, Μηχανική Μάθηση), εκείνον της «βαθιάς επιστήμης» (νέα υλικά, micro τεχνολογία και νανοτεχνολογία, φωτονική, βιοτεχνολογία) και τη μεταξύ τους περιοχή, ήτοι υβριδικά σχήματα, π.χ., στον χώρο του Ιντερνετ των Πραγμάτων, της Ρομποτικής, της Ψηφιακής Υγείας και των προηγμένων κατασκευών και μεταποίησης. Όπως παρατηρεί ο Αργύρης Σπυρίδης, το αν θα καταφέρει μια νεοφυής επιχείρηση βαθιάς τεχνολογίας να προσελκύσει κεφάλαια (όχι μόνο από το Ventures Thrive, αλλά γενικά) δεν εξαρτάται μόνο από τα προφανή -να έχει καλή και πλήρη ομάδα, καλό πρωτότυπο προϊόν κτλ- αλλά και από τον ρεαλισμό που θα δείξει η ιδρυτική ομάδα στην αναζήτηση πόρων -οικονομικών και μη.

Οι οραματιστές της Ευρώπης σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον και η ευκαιρία για την Ελλάδα

Γιατί όμως είναι σημαντική για την Ευρώπη και το EIC η ανάπτυξη της βαθιάς τεχνολογίας; «Το EIC θέλει να αποτελέσει τον μοχλό για την ανάδειξη της αριστείας και την ενίσχυση των οραματιστών ερευνητών και επιχειρηματιών από διαφορετικά υπόβαθρα. Στόχος είναι η ανάπτυξη πραγματικά ευρωπαϊκής καινοτομίας, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί με αξιώσεις σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτό τοποθετεί τη βαθιά τεχνολογία στην πρώτη γραμμή. Μια ευρωπαϊκή συνεργατική καινοτομία στο Deep Tech έχει άμεσο αντίκτυπο στη κοινωνία. Κι αυτό διότι συνδέει τη βιομηχανία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους επιχειρηματίες, καθώς και τους φορείς χάραξης πολιτικής, με αφετηρία τις startups και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, το EIC αντιλαμβάνεται την επιρροή της κλιματικής αλλαγής και των επειγουσών αλυσιδωτών προκλήσεων, σε όλο το μήκος και πλάτος της ζωής. Στον τομέα αυτό, το Deep Tech μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο για την αντιμετώπιση των μεγάλων και κρίσιμων προκλήσεων για την ανθρωπότητα» εξηγεί.

«Έχει πολλές φορές ειπωθεί ότι το ερευνητικό επίπεδο και ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου, άρα, ναι, το deep tech μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί αναπτύσσεται ακριβώς από τέτοιο δυναμικό. Οι τομείς των BioInfomatics (βιοπληροφορικής), Μεγάλων Δεδομένων, FinTech (Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας), AI (Τεχνητής Νοημοσύνης), Ρομποτικής και ενέργειας αναγνωρίζονται -μεταξύ άλλων- διεθνώς ως τομείς με προοπτική. Ωστόσο, η δημοκρατικοποίηση και το commoditization (σ.σ. η διαδικασία μετατροπής προϊόντων και υπηρεσιών σε τυποποιημένα εμπορεύσιμα αντικείμενα) της τεχνολογίας σε επίπεδο τελικών χρηστών, έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή σύγκλιση τομέων και μηχανισμών, οπότε είναι πολύ δύσκολο και ίσως επιχειρηματικά “άδικο” να βρούμε κάποιο τομέα που να μη προσφέρει εύφορο έδαφος για ανάπτυξη» απαντά, ενώ για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την πρόσκληση για τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης παραπέμπει στο https://www.venturesthrive.eu/ .