οικοδομή
οικοδομή

Συντομότατα, ίσως και σήμερα, θα υπάρξει ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με ρυθμίσεις που αφορούν την παράταση που έχει δοθεί για κατά παρέκκλιση έκδοση οικοδομικών αδειών και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μπιάγκη, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «εάν και αυτή την στιγμή δεν μπορώ να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος», διαβεβαίωσε όμως ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τη διασφάλιση όσων μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου υποβάλλουν τα σχετικά στοιχεία της αίτησης, όπως και θα υπάρξουν και άλλες προβλέψεις προκειμένου να διασφαλιστεί ο χρόνος της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εφόσον εμπρόθεσμα υποβληθούν αιτήσεις, μια και οι ενδιαφερόμενοι δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις των υπηρεσιών που έχουν υπάρξει.

Ο κ. Ταγαράς επισήμανε πως το διαχρονικό πρόβλημα θα τελειώσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοπικών και ειδικών σχεδίων που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα. Εκτίμησε πως μέχρι την άνοιξη του 2023 θα έχουν συμβασιοποιηθεί όλοι οι σχεδιασμοί με 300 περίπου διατάγματα εκ των οποίων τα 220 αφορούν τοπικά και ειδικά χωροταξικά σχέδια.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η παράταση που έχει δοθεί και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου αφορά τα οικόπεδα που έχουν το δικαίωμα κατά παρέκκλιση δόμησης από πάρα πολύ παλιά και εφόσον έχουν δρόμο σε υπάρχοντα χαρακτηρισμένο δρόμο, δηλαδή, εθνικό, δημοτικό, επαρχιακό και σε όσα είναι εκτός σχεδίου, εκτός οικισμού, αλλά εντός ζώνης πεντακοσίων μέτρων, εφόσον έχουν δημιουργηθεί πριν από το 1977 ή το 1978, κατά περίπτωση. Η παράταση που έχει δοθεί και λήγει έχει ως υποχρέωση για την διατήρηση του πλεονεκτήματος να έχει εκδοθεί η προέγκριση της οικοδομικής άδειας, όπου πέρα από την αίτηση, να υπάρχει τοπογραφικό και διάγραμμα δόμησης και με αποτύπωση αρχιτεκτονικά στοιχεία, να έχει υπάρξει και αρχιτεκτονική μελέτη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης από την πλευρά του υποστήριξε πως είναι «επιβεβλημένη ανάγκη η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022» καθώς δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση και υποβολή των αιτήσεων η παράταση των δύο ετών που έχει δοθεί και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου του τρέχοντος. Τόνισε πως ήδη υπάρχουν ψηφίσματα από το ΤΕΕ και τους Δικηγορικούς Συλλόγους που ζητούν μια νέα παράταση καθώς υπήρξε η πανδημία, η μη συνέχιση προώθησης των τοπικών ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, ο ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός. Πολλά προβλήματα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Δεν έχουν καν συσταθεί οι επιτροπές εκδίκασης των ενστάσεων του κτηματολογίου, οι επιτροπές για τις αναγνωρίσεις των οδών και γενικά πολλές ακόμα ολιγωρίες της διοίκησης και των δήμων.