Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εθνικής σημασίας», χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «το σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Ηλείας», μιλώντας στην χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Πύργου. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο αφορούσε το σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας και όπως ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας, «διατέθηκαν 1,3 εκ. ευρώ για τις απόλυτα άμεσες ανάγκες πολιτικής προστασίας, καθώς και 18,6 εκ. ευρώ σε έργα που δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται σε διάστημα μόλις 13 μηνών για την αποκατάσταση ζημιών και την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων».

Ακόμη, ο Περιφερειάρχης είπε ότι «για πρώτη φορά, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα δασαρχεία και επιστημονικούς φορείς, ωριμάζει και θα υλοποιήσει έργα ορεινής υδρονομίας – αρμοδιότητας των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών – με στόχο την ολική αντιπλημμυρική προστασία», καθώς όπως εξήγησε, «εάν η Περιφέρεια εκτελεί αντιπλημμυρικά έργα κοντά στις εκβολές των ποταμών και χειμάρρων, αλλά δεν εκτελούνται τα αντίστοιχα και κατάλληλα έργα στα ορεινά, τότε είναι σαν να ακυρώνονται οι προσπάθειές της». 

Επιπλέον, ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που στοχεύει όπως είπε, «στην δομική αύξηση της ανθεκτικότητας της Ηλείας και αφορά τη σύμπραξη της Περιφέρειας με την ερευνητική κοινότητα του Πανεπιστημίου και θεσμικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ κ.α., με σκοπό την ανάδειξη ενός νέου σχεδιασμού έργων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η κλιματική αλλαγή επιφέρει». 

Όσον αφορά στο ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότηση της Ηλείας, ο περιφερειάρχης είπε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αυτό και ως εκ τούτου μέχρι τέλος του χρόνου αναμένονται οι σχετικές μελέτες που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο οργανισμός ‘διεΝΕΟσις’». 

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η προσπάθεια για μία ολική ανασυγκρότηση της Ηλείας, με ‘όχημα’ την Αρχαία Ολυμπία, είχε ξεκινήσει από την Περιφέρεια πριν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, όταν και είχε υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το σωματείο ‘Διάζωμα’ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας ευρύτερης αναπτυξιακής προσπάθειας, χρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ 2021-2027».