Δεν υπάρχει θέμα κατάθεσης τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών για την διευκόλυνση πλειστηριασμών  από τους servicers μετά την εμπλοκή που έφεραν  δικαστικές αποφάσεις  Εφετείων αλλά και της γνωμοδότησης του Αρείου Πάγου, που αναγνώρισε ότι οι servicers δεν έχουν το δικαίωμα των ένδικων μέσων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Διαρκή Οικονομική  Επιτροπή για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, σημείωσε ότι «Για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί. Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.»

Η απόφαση του υπουργού  προβληματίζει τα επιτελεία των servicers τα οποία πρέπει να αναζητήσουν λύση με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.

 

Πως έφτασαν  στο σημείο οι servicers να μη μπορούν να κάνουν  πλειστηριασμούς  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα προέκυψε διότι οι μητρικές εταιρείες των servicers, επέλεξαν να αποκτήσουν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων με βάση  των διατάξεων του ν.3156/2003, που δεν νομιμοποιεί  τους servicers να προβούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (σύνταξη επιταγής, κατάσχεση, πλειστηριασμό).

Απέφυγαν το πλαίσιο του νόμου 4354/2015 διότι οι servicers δεν είχαν την ιδιότητα του μη δικαιούχου διαδίκου.

Η «ντρίπλα» των Funds έγινε  αντικείμενο ενασχόλησης  της δικηγόρου Αριάδνη Νούκα  που μετά από 5 χρόνια προκάλεσε δικαστική απόφαση Εφετείου που απαγορεύει  τον πλειστηριασμό σε εταιρεία να το διενεργήσει. Άνοιξε το δρόμο για το « μπλόκο» στους servicers και στη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πάντως  στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής , στη συζήτηση συμμετείχε ο κ  Αναστάσιος Πανούσης ως πρόεδρος της Ένωσης  Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων, ανέφερε ότι είναι μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετική παρέμβαση διότι σε άλλη περίπτωση το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις τράπεζες  δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί.

Στη συνεδρίαση ήταν και  ο διευθύνων σύμβουλος  της CEPAL  κ Αθανασόπουλος  , ανέφερε ότι από τη μία πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι να ρυθμίζουμε  τα δάνεια και από την άλλην δεν μπορούμε να ρευστοποιούμε.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  έδωσε  στοιχεία για την πορεία  του ιδιωτικού χρέους στη χώρα

Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους, παρουσιάζει πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία, περίοδο κατά την οποία και οι κίνδυνοι διόγκωσής του ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 63,6% για το 1ο εξάμηνο του 2022, από 70% που ήταν το 2018.

Το ελληνικό ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνεται στο 125,5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία βρίσκεται σημαντικά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 162,5%.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σημαντικά, κυρίως μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Ηρακλής», μειωμένα στο 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44% τον Ιούνιο του 2019.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι, παρά την εξυγίανση που επιτυγχάνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κατά το 1ο εξάμηνο του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι εταιρείες διαχείρισης να διαχειριστούν, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, το απόθεμα των «κόκκινων δανείων» που έχουν αναλάβει.

Αυτό προϋποθέτει και την πλήρη αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.