Πηγή Εικόνας: απε - μπε
Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στην επαναπροκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι, έκτασης 627 στρεμμάτων, προχώρησε προχτές το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την απόφαση να κηρύξει άγονο τον προηγούμενο διαγωνισμό στα τέλη Φεβρουαρίου. Στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε υποβληθεί μία μόνο προσφορά, από την εταιρεία ΓΟΥΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ Ε.Ε., η βελτιωμένη οικονομική προσφορά που υποβλήθηκε από την εταιρεία «είχε μεγάλη απόκλιση από την ανεξάρτητη αποτίμηση για την αξία του ακινήτου, ως εκ τούτου το ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε άγονη τη διαδικασία και προχώρησε σε νέο εγχείρημα αξιοποίησης – πώλησης της έκτασης.


Βάσει προγραμματισμού, προσφορές θα δοθούν έως τις 18 Ιουλίου. Η αξιοποίηση του ακινήτου θα γίνει μέσω πώλησης και μεταβίβασης κυριότητας αυτού. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για διαδικασία ενός σταδίου, κοινώς ο επενδυτής με την υψηλότερη προσφορά αναδεικνύεται προτιμητέος.

Το ακίνητο αποτελεί μη παραθαλάσσιο γεωτεμάχιο με πανοραμική θέα στον Αργολικό Κόλπο και έχει έκταση 627.417,92 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού Πόρτο Χέλι και 300 μέτρων από τη λιμνοθάλασσα Βερβερόντας και την ακτή του Όρμου Πορτοχελίου. Ο επενδυτής που θα προκύψει, θα επιλέξει τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που επιτρέπει το χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο σχεδιασμού και αδειοδοτήσεων της χώρας μας.

Να σημειωθεί ότι είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία και υπήρχαν διάφορες αντιδράσεις για την αξιοποίηση της έκτασης, το μοντέλο, ακόμα και για το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρού αεροδρομίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τελικά δεν έδωσαν το παρών άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και μένει να φανεί τι θα συμβεί αυτή τη φορά. Ειδικότερα, το ακίνητο προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για επικλινές ακίνητο με απεριόριστη θέα στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πόρτο Χέλι της Αργολίδος. Το ακίνητο έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου. H πλησιέστερη πλευρά του ακινήτου προς τη θάλασσα, έχει μήκος περίπου 1.600μ. και η απόσταση από αυτή κυμαίνεται από 300 έως 500 μέτρα. Το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου καταλαμβάνεται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Το νότιο τμήμα του ακινήτου έχει πολύ μικρές κλίσεις, , ενώ προς τα βόρεια όρια το οι κλίσεις αυξάνουν προσφέροντας τη δυνατότητα απεριόριστης θέας σε βουνό, θάλασσα και στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα. Το Πορτο Χέλι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αργολίδας. Διαθέτει αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, προσφέρεται ιδιαίτερα για ιδιοκτήτες θαλασσίων σκαφών καθώς το λιμάνι του διαθέτει πολύ καλή υποδομή και μεγάλη χωρητικότητα, ενώ κυρίως είναι γνωστό ως περιοχή προορισμού και εξοχικών κατοικιών τουριστών υψηλών εισοδημάτων.

Το ακίνητο απέχει 175 χλμ. από την Αθήνα (80χλμ σε Εθνικό Οδικό Δίκτυο), 85 χλμ. από το Ναύπλιο, 7 χλμ. από το Κρανίδι και 135 χλμ. από την Τρίπολη. Το ακίνητο βρίσκεται περίπου 500 μ. από το κέντρο του οικισμού και 300-500 μ. βόρεια από την ακτή της λιμνοθάλασσας Βερβερόντα.