Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» ζήτησε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.


Όπως αναφέρει στην επιστολή της, τα προγράμματα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρξαν πράγματι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών. Πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να διευκολύνουν τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση για την αγορά συσκευών μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το ΕΒΕΑ έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από επιχειρήσεις – μέλη του για σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, από το κράτος, του τιμήματος που του αναλογεί. Η κ. Εφραίμογλου επισημαίνει ότι αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδιαιτέρως τα μικρότερα καταστήματα, καθώς τα ανελαστικά έξοδά τους αυξάνονται και η κατανάλωση μειώνεται. Για αυτόν τον λόγο, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.