Πολλές συγκινήσεις και μεγάλο ενθουσιασμό επεφύλασσε για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από 11 σχολεία της Ελλάδας που προκρίθηκαν στον φετινό τελικό του μαθητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece, που έλαβε χώρα στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Μαζί με τις βραβεύσεις των καλύτερων ομάδων και της νικήτριας εικονικής επιχείρησης σε πανελλαδικό επίπεδο, η βραδιά επεφύλασσε μία επιπλέον είδηση: η Ελλάδα -και πιο συγκεκριμένα η Αθήνα- θα φιλοξενήσει τον επόμενο Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού εικονικής επιχείρησης, GEN E 2025.

«Είναι μια γιορτή χαράς, δημιουργίας, ομαδικότητας και συμπεριληπτικότητας. Μόνο μέσα από αυτές τις αξίες μπορούμε να πάμε όλοι μαζί μπροστά και να ξεχωρίσουμε», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας.

«Κάναμε πράξη το μαζί. Το αποδεικνύουν όλες οι ομάδες εδώ, ότι δεν έχει σημασία πού μπορεί να γεννήθηκες, δεν έχει σημασία σε ποιο σχολείο πηγαίνεις, δημόσιο ή ιδιωτικό, αν είναι γενικό, ειδικό ή επαγγελματικό. Χαίρομαι γιατί είμαστε όλοι και όλες μαζί», επεσήμανε η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Για φέτος, νικήτρια εικονική επιχείρηση, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στην Κατάνια της Ιταλίας τον προσεχή Ιούλιο αναδείχθηκε η «Let’s Go», από μαθητές και μαθήτριες του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης.

«Δεν το περιμέναμε. Ήταν η πρώτη φορά που το σχολείο μας συμμετείχε σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Δεν ήταν εύκολο. Οι καθηγητές μάς βοήθησαν πολύ, το ίδιο και οι μέντορες και έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε την εταιρεία μας, να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας και να διαχειριστούμε την επιχείρησή μας», ανέφερε ο Xρήστος Γκανάτσας, μαθητής Γ’ Λυκείου.

«Ο δρόμος μέχρι εδώ ήταν μία αξέχαστη εμπειρία. Η σημερινή μας νίκη αποτελεί τεράστιο όφελος για εμάς, τους κωφούς, γιατί δείχνουμε τις ικανότητές μας, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που είμαστε η πρώτη ομάδα κωφών παγκοσμίως που κερδίζουμε σε τέτοιο διαγωνισμό», πρόσθεσε η Σταυρούλα Δόντσιου, μαθήτρια Γ’ Λυκείου.

Έχοντας ως επίκεντρο τη δέσμευση για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου κόσμου χωρίς αποκλεισμούς, το επιχειρηματικό εγχείρημα της «Let’s Go» φέρνει καινοτομία επαναχρησιμοποιώντας και μεταποιώντας επώνυμα τουβλάκια, για την κατασκευή διαφόρων μοναδικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρονται προσαρμόσιμα αξεσουάρ μόδας, τα οποία οι πελάτες δύναται να εξατομικεύσουν, ενώ ιδιαίτερη θέση κατέχει το TriGO, ένα συμπεριληπτικό επιτραπέζιο παιχνίδι που απευθύνεται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής.

«Η αρχική ιδέα ήταν να φτιάξουν τα παιδιά κάτι με τα χέρια τους, γιατί οι κωφοί τα χρησιμοποιούν πολύ. Δημιουργήσαμε ένα συμπεριληπτικό παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης, χρησιμοποιώντας τουβλάκια παλιά και χρησιμοποιημένα ως πρώτη ύλη. Το παιχνίδι είναι σαν τρίλιζα συμπεριληπτική και προσβάσιμη. Παίζεται με κλειστά τα μάτια, στη συσκευασία υπάρχουν μάσκες για να κλείνουμε τα μάτια μας και να “μπαίνουμε στη θέση” των τυφλών», ανέφερε από την πλευρά της η Καλλιόπη Σιβρή, κοινωνική λειτουργός του σχολείου.

«Ένας συμμαθητής μας, ο οποίος γεννήθηκε κωφός, είχε κάποια προβλήματα όρασης και αυτήν τη χρονιά διαγνώστηκε με τυφλοκώφωση. Σκεφθήκαμε, λοιπόν, πώς θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα παιχνίδι και έτσι προέκυψε το TriGO. Μάλιστα, το παιχνίδι αυτό το έχουμε δωρίσει σε χώρους όπου υπάρχουν άτομα με προβλήματα όρασης», επεσήμανε η Σταυρούλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ύλη των προϊόντων της εταιρείας έχει προκύψει από δωρεές. «Είχαμε σε βάλει κάδους συλλογής σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, όπου μπορούσε κάποιος να βάλει τουβλάκια που δεν τα χρειάζεται πια, όπως για παράδειγμα οικογένειες που τα παιδιά τους μεγάλωσαν και δεν τα χρησιμοποιούσαν», εξήγησε.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η σημερινή διαδικασία ανέδειξε ένα ειδικό σχολείο σε νικητή. Καταλήξαμε, ως κριτική επιτροπή, ότι επί ίσοις όροις η ομάδα άξιζε το βραβείο. Είναι ένα βήμα και για την κοινωνία να βλέπει ότι υπάρχει συμπερίληψη και ότι όταν υπάρχει συμπερίληψη και αξιοκρατία, οι νικητές φαίνονται ξεκάθαροι», τόνισε ο Αιμίλιος Κυριάκου, Πρόεδρος του ΔΣ του JA Greece, Διευθύνων Σύμβουλος της Citi Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας και Επικεφαλής Επιχειρηματικής Τραπεζικής.

Συνολικά, στην ομάδα του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης συμμετέχουν εννέα μαθητές, με πέντε εκπαιδευτικούς. Ο δρόμος προς τη Σικελία αναμένεται συναρπαστικός, αλλά και δύσκολος. Όπως τόνισε η κα. Σιβρή, σκοπός της ομάδας είναι μέχρι τον ευρωπαϊκό τελικό να συνεχίσει να εξελίσσει την ιδέα της και να αναπτύξει και άλλα συμπεριληπτικά και προσβάσιμα παιγνίδια.

Όσο για το μήνυμα που θέλουν να περάσουν μέσα από τη δραστηριότητα της εικονικής τους επιχείρησης, αυτό είναι ξεκάθαρο: Ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν τα πάντα, αν υπάρχει προσβασιμότητα.

Στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achievement (4-6 Ιουλίου 2024) θα συμμετέχουν 40 μαθητικές «επιχειρήσεις» από όλη την Ευρώπη, οι καλύτερες που θα έχει αναδείξει η κάθε χώρα στους εθνικούς τελικούς διαγωνισμούς.

Το δεύτερο και τρίτο πανελλαδικό βραβείο απέσπασαν αντίστοιχα οι εικονικές εταιρείες «School Buddy», από το Γυμνάσιο και Λύκειο Αβδήρων Ξάνθης & Γυμνάσιο Φερών Έβρου και «Crash Link», από το Λύκειο του Κολλεγίου Ψυχικού. Η πρώτη ανέπτυξε μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών μονάδων για την αναδιανομή και την ανταλλαγή εκπαιδευτικών πόρων (όπως θρανία, καρέκλες, υπολογιστές, βιβλία, κ.α.) που μένουν αναξιοποίητοι στις αποθήκες κάθε σχολείου. Η δεύτερη, ανέπτυξε μία καινοτόμο συσκευή που έρχεται να συμπληρώσει ακόμα και το πιο σύγχρονο σύστημα ασφαλείας αυτοκινήτου.

Επιπλέον, το ειδικό βραβείο κοινού απέσπασε η εικονική επιχείριση «Μυστίλλη», των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, ένας φούρνος που χρησιμοποιεί άλευρα οσπρίων.

Ακόμη, απονεμήθηκαν δύο Βραβεία Βιώσιμης Ανάπτυξης εκ μέρους του ΣΕΒ, στην «Cerealia» του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου και την «Citrus Dried Fruits of Argolida» του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αργολίδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν και τα βραβεία της εκπαιδευτικής δράσης «Company jr» που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των τελευταίων τάξεων δημοτικού. Τα βραβεία απέσπασαν, κατά σειρά, η «Οdysseus Destiny» του 3ου Γ/σίου Αργυρούπολης, η «Olympic Creations» από 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και οι «Bookers AE» των Εκπαιδευτηρίων Δράκου.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η παρουσίαση της ελληνικής μαθητικής επιχείρησης «Isometricks», η οποία απέσπασε το «JA Worldwide De La Vega Global Entrepreneurship Award 2024» στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement, καταφέρνοντας έτσι για πρώτη φορά να φέρει την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως στον διαγωνισμό εικονικής επιχείρησης.