Με 2 δισ ευρώ η κυβέρνηση θα ζεστάνει τα νοικοκυριά τις κρύες ημέρες του Χειμώνα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμάσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2,9 δις ευρώ εκ των οποίων τα 2 δις ευρώ θα διατεθούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών για τις τελευταίες 100 ημέρες του χρόνου.

Το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τη θέρμανση των νοικοκυριών μπορεί να φαίνονται αρχικά λίγα η και πολλά για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με το νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό αναμένεται να κλείσουν και τις τελευταίες χαραμάδες για να παραμείνουν ζεστά τα νοικοκυριά το Χειμώνα.

Η υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» και του φυσικού αερίου δίνουν ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών για έναν πιο ζεστό Χειμώνα για τα νοικοκυρά.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ σχεδιάζει η επιδότηση του Οκτωβρίου να κλιμακώνεται ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού.

Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν στις 20 Σεπτεμβρίου τα τιμολόγια του Οκτωβρίου τα οποία αναμένεται να είναι χαμηλότερα σε σχέση με του Σεπτεμβρίου διότι η τιμή του φυσικού αερίου από τα 320 ευρώ ανά MWh του Αυγούστου έχει υποχωρήσει κάτω από τα 200 ευρώ ανά Mwh.

Χθες η τιμή του TTF ήταν στα 193 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας άνοδο κατά 1,63%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι αποδοτικός για τους προμηθευτές ενέργειας διότι το κόστος της MWh εκτιμάται στα 570 ευρώ όταν οι προμηθευτές είχαν υψηλότερες τιμές που τους αποφέρουν υπέρογκα κέρδη.

Πάντως η κυβέρνηση εκτός από την έννοια της να παραμείνουν ζεστά τα νοικοκυριά αντιμετωπίζει και το πρόβλημα να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός. Μόνο το Σεπτέμβριο τα κρατικά ταμεία έδωσαν 800 εκατ. ευρώ για να παραμείνει χαμηλό το κόστος της KWh . Σύμφωνα με πληροφορίες όσα λεφτά έβαλαν τα κρατικά ταμεία έγιναν κέρδη για τους παρόχους διότι η επιδότηση ήταν στα 639 ευρώ ανά MWh και κατά περίπτωση τα νοικοκυριά πλήρωσαν επιπλέον από 47 έως 250 ευρώ ανά MWh.