Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύσκολη η άσκηση για τους προμηθευτές να δώσουν σήμερα τιμή για τη Mwh που θα αφορά τις καταναλώσεις του Αυγούστου όταν χθες η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα 466 ευρώ. Υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς ενέργειας εκτιμά ότι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα φέρει υψηλότερες τιμές για τη Mwh όταν τα επιτελεία τα προμηθευτών πρέπει να προβλέψουν το πραγματικό κόστος της Mwh νωρίτερα κατά ένα μήνα.

Η ανάρτηση των τιμών μπορεί να γίνει μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας διότι στην διάταξη δεν προσδιορίστηκε ο χρόνος ανάρτησης με συνέπεια οι προμηθευτές να αξιοποιήσουν όλο το 24ώρο περιμένοντας τον πρώτο προμηθευτή που δώσει στην δημοσιότητα την προτεινόμενη τιμή τιμολόγησης που θα αφορά τις καταναλώσεις του Αυγούστου.

Τα βλέμματα στραμμένα στη ΔΕΗ:

Όλοι θα περιμένουν την κίνηση της ΔΕΗ ως τον πιο ισχυρό προμηθευτή ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όταν το μερίδιο της ανέρχεται στο 64% επι του συνόλου της αγοράς. Τα προγνωστικά δίνουν ότι η ΔΕΗ θα δώσει τιμή ανά Mwh στα 500 ευρώ ίσως και παραπάνω διότι εάν κάνει το λάθος και προσδιορίσει το τιμολόγιο κάτω του πραγματικού κόστους θα καταγράψει ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μόνο τον Αύγουστο ενώ θα προσπαθήσει να τις εξισορροπήσει με τη νέα τιμή που θα δώσει για τον Σεπτέμβριο

Όμως μια απόκλιση 50 ευρώ από το πραγματικό κόστος μπορεί για τον πάροχο να φέρει ζημίες η κέρδη. Οι προμηθευτές θέλουν να αποφύγουν με το καλημέρα τις ζημιές με την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης.

Τα επιτελεία έχουν κάνει θεωρητική άσκηση στην περίπτωση που δώσουν χαμηλότερη τιμή κατά 50 ευρώ ανά Mwh. Οι υπολογισμοί δίνουν ζημιές από 7 εκατ ευρω έως 300 εκατ ευρώ ανάλογο με το πελατολόγιο του κάθε προμηθευτή.

Όταν η απόκλιση είναι πάνω από τα 50 ευρώ ο προμηθευτής θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία.

Τέλος να σημειωθεί ότι με τιμές χονδρεμπορικής στα 466 ευρώ μειώνει την αξία της κρατικής επιδότησης του Ιουλίου που έχει καθοριστεί στα 200 ευρώ όταν η λιανική τιμή θα πλησιάσει τα 500 ευρώ ανά Mwh ή 0,50 ευρώ ανα kwh όταν η τελική έκδοση των τιμολογίων ρεύματος του Ιουνίου έγινε με 0,30 ευρώ ανά Kwh.