Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα θα πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει σε 1,9 εκατομμύρια σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων αιτήσεων. Οι προσδοκίες για πίστωση έως τα 600 ευρώ είναι χαμηλές καθώς τα χρήματα αυτά αφορούν μόλις 40.000 διότι η λειτουργία του Power Pass στηρίχθηκε με βάση τις καταναλώσεις αλλά και τα χρήματα που δόθηκαν για την αποπληρωμή των λογαριασμό ρεύματος τα περιόδου Δεκεμβρίου- Μαΐου 2022.

Ωστόσο ο ένας στους δύο που έκανε αίτηση αναμένεται να λάβει το ποσό των 200 ευρώ και οι υπόλοιποι θα δώσουν στους λογαριασμούς τους χαμηλότερα ποσά με την πλειοψηφία της κατηγορίας να δέχεται ποσά μικρότερα των 50 ευρώ.

Τα αρχικά 280.000.000 ευρώ του Power Pass δεν εξαντλήθηκαν στο σύνολο τους διότι τα «φρένα» που έβαλε το κυβερνητικό επιτελείο προστάτεψε το αρχικό κεφάλαιο και έμειναν αδιάθετα περίπου 50 εκατ. ευρώ .

Το Power Pass ήταν μία σχετικά καλή αμοιβή για τα νοικοκυριά που κατανάλωσαν ενέργεια μέσα στο Χειμώνα την περίοδο Δεκεμβρίου Μαΐου 20202 με το ρολόι να γράφει σαν «τρελό» Kwh και ξεπέρασαν τις 6000 Kwh.

Τα νοικοκυριά που μπήκαν στην …κληρωτίδα των τυχερών οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα αυξηθούν κατά 590 ευρώ ενώ τους προηγούμενους μήνες πλήρωσαν με το παραπάνω για να ζεσταθούν .

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί για τους σημερινούς «υπερ τυχερούς» οι πάροχοι ενέργειας ζητούσαν για την αποπληρωμή πάνω από 2.000 ευρώ ενώ η κυβέρνηση τους χρύσωσε το χάπι της ρήτρας αναπροσαρμογής με 590 ευρώ.

Για τα νοικοκυριά που δεν περίσσευαν χρήματα δεν έβαζαν σε λειτουργία τα ηλεκτρικά σώματα για θέρμανση με αποτέλεσμα η καταναλώσεις να κυμανθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα

Η …μηχανή του Power Pass στις 2500 Kwh υπολόγισε μόνο τις 700 Kwh για οικονομική αποζημίωση διότι 1800 Kwh είχαν επιδοτηθεί από το κράτος. Η αξία των 700 Kwh κοστίζουν 200 ευρώ και η κυβέρνηση επιδότησε το 60% που αναλογούν 120 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά υποβλήθηκαν 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό.

Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν αύριο, Παρασκευή, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1 η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη μεταφερθεί από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών, ποσό ύψους 280 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κατόπιν στην ΚτΠ Μ.Α.Ε., προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν δεσμευτεί 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του μέτρου και ότι, για ορισμένους συμπολίτες μας, εκδόθηκαν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εντός Ιουνίου 2022 που αφορούν τη χειμερινή περίοδο κατανάλωσης με σημαντική επιβάρυνση, η Κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Η Κυβέρνηση προσθέτει και τις καταναλώσεις του Ιουνίου Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1 η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά τα 30 ευρώ επιβάρυνση για το σύνολο της περιόδου 1 η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, θα λάβει τη συνολική ενίσχυση, δηλαδή θα γίνει επανυπολογισμός του ποσού για το σύνολο της περιόδου. Αντίστοιχα, η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1 η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει, επεκτείνει και διευρύνει μέτρα στήριξης, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια και εργαλεία, για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας.